Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Streetculture.com, 6.11. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Streetculture.com, 6.11. 2011

kultura21"MEZIPATRA LÁKAJÍ NA SLAVNÉ HVĚZDY A OCENĚNÉ FILMY PS: PRO HOMO I HETERO"

 

 Podíváme se na zoubek jednomu možná ne úplně známému filmovému festivalu, který je zaměřen na ne QUEEN, ale QUEER tematiku a který startuje 10. listopadu v Praze v kinech Lucerna a Světozor.

Streetculture.com, 6.11. 2011

 

 

Není to každého šálek čaje, ale už jen fakt, že účast na filmech s gay, lesbickými, bisexuálními, trans a queer tématy, výstavách, odborných přednášek, workshopů, diskuzí a párty si nenechá ujít až 85 000 hetero i homo diváků v 10 městech, o něčem svědčí. Těšte se na filmové stars jako Ewan McGregorJulianne Moore a Kate Winslet i zajímavé filmy jako Kluci ze stanice ZOOnebo Orlando od Virginie Woolfové.

Letošní, již dvanáctý, ročník mezinárodního Queer filmového festivalu Mezipatra vezme návštěvníky na cestu časem. Podívají se do minulosti i do budoucnosti a setkají se s exkluzivním hostem, režisérem Toddem Haynesem. Jeho film Sametová extáze bude startovním snímkem. Ve fiktivním životopisu padlé hudební hvězdy více než náhodně připomínající Davida Bowieho excelují v hlavních rolích Ewan McGregor, Jonathan Rhys Meyers nebo Christian Bale. Film byl oceněn za umělecký přínos v Cannes, nominován na Oscara a ve své nostalgické vizuální okázalosti spojené se strhujícími hudebními výstupy má divácky kultovní status.

altV rámci retrospektivní přehlídky přinášejí Mezipatra další tři Haynesovy snímky: Jed, Safe a Daleko do nebe. Role v posledně jmenovaném snímku přinesla Oscarovou nominaci herečce Julianne Moore. Haynesův nejnovější scenáristický a režijní počinMildred Pierce získal jedenadvacet nominací na ceny Emmy, se soškami pro herecké představitele Guye Pearce a Kate Winslet v titulní roli. V hlavní soutěžibude možné zhlédnout jedenáct celovečerních snímků, vedle dalších třeba hit festivalu v Sundance a jeden z nejvýraznějších queer filmů posledních let Gun Hill Road. Mezi krátkými filmy bude soutěžit jedenatřicet neotřelých snímků. Mezi dokumenty uvidí diváci snímek legendárního německého filmaře, jehož retrospektivu Mezipatra uvedla za jeho účasti před třemi lety. Nejnovější dokument Rosy Von Praunheima Kluci ze stanice ZOO se vrací do prostoru nechvalně proslulého bývalého hlavního nádraží v Berlíně. Snímek je jedním z pěti promítaných dokumentů.

Mimo soutěž bude možné vidět osmičku filmů v čele s loňským vítězem Ceny diváků pianistou Sašou režiséra Dennise Todoroviće. V sekci Krize monogamie budou představeny filmy 3, Happy happy a Děcka jsou v pohodě, komedie nominovaná na čtyři Oscary, která vypráví o rodičovství a manželství s upřímností a chytrým humorem. Retrospektivní přehlídka vedle filmů hlavního festivalového hosta Todda Haynese nabídne také snímek natočený na motivy románu Virginie Woolfové Orlando.

Určitě stojí za to vyrazit i za trochou hudby. Zahajovací párty Velvet Goldmine v kavárně Lucerna bude provázet mladá svěží dvojice děvčat Urxin Sisters, které si jako zkušené DJ’s budou získávat tanečníky žánry jako glampop, glamdisco, glamroll, glamhop, glamountry. Naopak závěrečnou párty Hell On Homolution provedou MAGNETIK. Těšit se můžeme i ze special DJ Setu MAGNETIC TAPE & COMPACT CASSETTE = Moimir Papalescu & Johana Švarcová (Kazety). Zajímavostí budou také čelisti Radia Wave DJs  (Stuchlý vs. Řehák vs. Schmarc).

alt

Na závěr bych přidala i jednu perličku, která je určena nejen pro milovníky Star Treku. Jde o přednášku Adama Kotašky o tom, jak fanoušci ve vlastní poloprofesionální filmové tvorbě osvobodili Star Trek od možná posledního tabu. Pokusy vnést do oficiální televizní tvorby na motivy původního Star Treku (1966) náměty otevřeně vyjadřující podporu homosexualitě narážely dlouhá léta na překážky. Dodnes se diváci nedočkali žádných stálých postav s g/l identitu. Posluchači se dozvědí o fan filmech, které scházející element dodaly, o vývoji, jímž prošel, a podobách, jakých stačil za posledních deset let nabýt. Přednáška bude doplněna projekcemi ukázek ze seriálů Star Trek: Hidden Frontier a Star Trek: Phase II.

Více na www.mezipatra.cz.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011