Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Rozhlas, 10.11. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Rozhlas, 10.11. 2011

kultura21"Festival Mezipatra ukazuje vnímání sexuality v minulosti i sci-fi"

 

Cestování v čase je hlavním tématem 12. ročníku filmového festivalu Mezipatra. Před dvěma dny skončila jeho brněnská část, a ve čtvrtek začíná v Praze. Přehlídka je zaměřena především na snímky s motivem homosexuality, případně jiných menšinových identit a životních stylů. Letos organizátoři vybírali snímky, které přibližují vnímání sexuality v minulosti, nebo se prostřednictvím žánru sci-fi dívají do budoucnosti.

Rozhlas, 10.11. 2011

 

 

Letošní ročník se věnuje hlavně historii. „Je to historie, která byla dlouho skryta. To, že filmy, literatura, dějiny, umění a společenské aktivity měly svůj queer podtext a svoje důležité queer postavy, protože to bylo dlouho tabu, není o nich vůbec nic známo. Rozhodli jsme se přinést zpátky queer dějiny a v doprovodném programu koukáme i na možnosti budoucnosti,“ říká dramaturgyně festivalu Lucie Kajánková.

Audio

Hostem Světa o osmé byla dramaturgyně festivalu Lucie Kajánková DOWNLOAD (STÁHNOUT)

Porota, v níž zasednou mimo jiné socioložka Jiřina Šiklová, vedoucí kulturní redakce České televize Petr Fischer, filmový kritik Boyd van Hoeij nebo videoumělec a filmař Tom Kalin, zvolí vítězný snímek.

Queer je termín, který zahrnuje lidi s odlišnou orientací a sexuální identitou a zároveň je to vymezení – otevření se alternativám vůči nastavenému heterosexuálnímu korektnímu mainstreamu.

Mezipatra zahájí nový ročník filmem Sametová extáze režiséra Todda Haynese, který je také hlavním hostem přehlídky. Inspirací k postavám příběhu o glam-rocku 70. let mu byli muzikanti David Bowie a Iggy Pop. V hlavních rolích diváci uvidí Ewana McGregora a Jonathana Rhyse Meyerse.

Mezipatra nabízejí divákům adoptovat film. „Poskytujeme divákům možnost stát se adoptivními rodiči, ale jak víte, v České republice není možno pro homosexuální páry si adoptovat dítě, takže si mohou adoptovat film. Pošlou částku, která začíná na 500 korunách na náš účet a před projekcí a na webových stránkách budou mít uvedeno svoje jméno jako adoptivní rodiče,“ dodává Kajánková.

Mezipatra otevře Samotová extáze

Pro zahájení vybrali organizátoři festivalu film Sametová extáze. Jeho režisér Todd Haynes bude mít na festivalu malou retrospektivu a osobně se ho zúčastní.

Audio

Program pražské části queer festivalu Mezipatra shrnuje redaktorka Eva Rajlichová DOWNLOAD (STÁHNOUT)

„Letošní retrospektiva je věnována hnutí New Queer Cinema, což jsou nezávislé filmy začínající v 90. letech. Přijedou dva významní tvůrci Tom Kalin, který předsedá mezinárodní porotě, a Todd Haynes,“ říká ředitel festivalu Mezipatra Aleš Rumpel.

Letošní mezipatra tak trochu cestují časem. „Přes soudobé i retrospektivní filmy se vracíme do různých epoch, různých okamžiků 20. století nebo třeba do středověku. Předkládáme ke queer čtení klasiku československé nové vlny Údolí včel a zajímá nás, jak žili lidé, kteří milují osoby stejného pohlaví v různých historických obdobích,“ uvádí šéf festivalu.

Mezipatra už mají za sebou brněnskou část a poputují i do dalších českých měst. Za 11 let existence se na některou z projekcí přišlo podívat na 85 tisíc lidí.

„Publikum je velmi různorodé, ale nejvíc chodí lidé ve věku 24 až 27 let. Asi polovina návštěvníků jsou heterosexuálové a potěšilo by nás, kdyby více chodili i starší lidi,“ dodává ředitel festivalu Aleš Rumpel.


FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011