Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Pražský deník, 10.11. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pražský deník, 10.11. 2011

kultura21"V Praze začíná festival filmů o sexuálních menšinách Mezipatra"

Na cestu časem se budou moci ode dneška do příští středy vypravit v Praze návštěvníci festivalu Mezipatra. Pořadatelé této soutěžní přehlídky, která se zaměřuje na takzvané queer filmy neboli filmy o sexuálních menšinách, jim nabídnou osm desítek snímků s příběhy z minulosti, současnosti i budoucnosti.

Pražský deník, 10.11. 2011

 

 

 

Festival dnes večer v kině Lucerna slavnostně zahájí film Sametová extáze režiséra Todda Haynese, který je také hlavním hostem přehlídky. Inspirací k postavám příběhu o glam-rocku 70. let mu byli muzikanti David Bowie a Iggy Pop. V hlavních rolích publikum uvidí Ewana McGregora a Jonathana Rhyse Meyerse.

Do budoucnosti pak bude diváky pravidelně přenášet znělka festivalu. V ní dva otcové v přiléhavých kosmických oblečcích cestují raketou a kojí dítě. Podle autorky Tamary Moyzes je to stejné sci-fi jako adopce dětí dvojicí gayů či párem lesbických žen. Registrovaným partnerům či partnerkám zákon osvojení dětí zakazuje. Pořadatelé proto homosexuálům – ale nejen jim – nabízejí možnost adoptovat si některý z festivalových filmů. Zájemci tak mohou na festival přispět. Podrobnosti i program akce jsou na internetových stránkách www.mezipatra.cz. (čtk)

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011