Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Sokolska 33, 15.11. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Sokolska 33, 15.11. 2011

kultura21

"Mezipatra 2011 jsou v plném proudu"

 

Uplynul další rok a stejně jako loni o tomto čase i tentokrát přicházíme s čerstvými informacemi o Queer filmovém festivalu, který se letos opět nevyhnul ostravským divákům. Včera totiž odstartovaly Ozvěny Mezipater 2011 a potrvají až do zítřejšího večera. V Klubu Atlantik a Minikině můžete zhlédnout necelou desítku snímků s lesbickou, homosexuální a queer tematikou. Na závěrečné párty v Rio City klubu zahraje Čokovoko.

Sokolska 33, 15.11. 2011

 

 

 

Už potřetí mohou ostravští příznivci lesbických, gay a heterosexuálních menšin opět navštívit Ozvěny filmového festivalu Mezipatra 2011. Dveře jsou otevřeny jak těm, kteří se cítí být straight, tak majoritní skupině, ale i všem ostatním, kteří mají chuť se seznámit s queer minulostí i budoucností. Cestování časem je totiž krédem letošního ročníku. Organizátoři festival zahájili o včerejší páté odpolední v Klubu Atlantik přednáškovým cyklem na téma queer život v Ostravě, pak se návštěvníci přesunuli do Minikina na další debatování, ale tentokrát s dokumenty o pochodech hrdosti s názvem Pride a Visegrad? Slavnostní zahájení ale proběhlo až u příležitosti promítání prvního soutěžního snímku v kategorii celovečerních filmů Romeo a Romeo režisérky Sabine Bernardi, která byla čestným hostem pražských Mezipater. Následovala Open Revolution Party, která odstartovala třídenní „revolution“ festival.

Filmový festival Mezipatra se stal respektovaným registrovaným partnerem ostatních filmových přehlídek, které se v České republice konají.

Václav Havel

Soutěžní snímky i v Ostravě

Tento rok je už dvanáctým, kdy nezisková organizace STUD Brno pořádá Queer filmový festival Mazipatra. V našem regionu je teprve potřetí, ale musím potvrdit, že se těší hojné oblibě. Stejně jako v předešlých letech i tentokrát si vzalo organizaci pod svá záštitná křídla Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava.

alt

hlavní soutěži letos pořadatelé uvedou jedenáct celovečerních snímků, z těch nejvýraznějších stojí rozhodně za zmínku Gun Hill Road, který ale bohužel Ostraváci neuvidí. Dneska večer se ale můžete těšit na britský snímek z minulého roku Jak zapomenout v režii Maly De Martiny. Pro milovníky dokumentu tentýž den uvede svůj výtvor na filmové plátno Minikina německý filmař Rosa Von Praunheim, který byl hostem Mezipater už v roce 2008. Tentokrát přichází s výpověďmi mužů, kteří zakusili hořkost prodejného sexu na berlínské nádražní stanici ZOO s názvem Kluci ze stanice ZOO. A aby toho na úterní podvečer neměli diváci málo, mohou také zhlédnout snímek americké tvorby Krásný Harry, který je bohužel nesoutěžní.  Ve středu uvede Klub Atlantik dokument Tahle noc nikdy neskončí a Minikino dva soutěžní celovečerní filmy Mé poslední kolo a Sklizeň. Třídenní filmový maraton zakončí závěrečnou párty v Rio City klubu kapela Čokovoko.

Dále na festivalu organizátoři uvedli osm filmů v sekci Mimo soutěž, tři snímky ve skupině Krize monogamie, dále kategorii Retrospektivní přehlídka a na Cenu diváka došlo samozřejmě také.

Vstupenky si zájemci mohou zakoupit vždy před představením v pokladně příslušného kina. V rámci festivalu můžete navštívit výstavu obrazů Kataríny Jančové v Rio City klubu od 14. do 17. listopadu a další doprovodné akce. Kompletní program Mezipater a bližší informace najdete na oficiálních stránkách festivalu.

Foto: https://www.facebook.com/mezipatraostrava?sk=photos.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011