Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Pocta Tomu Kalinovi

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pocta Tomu Kalinovi

Tom Kalin je videoumělec, aktivista v oblastech práv LGBT lidí, stejně jako problematiky AIDS (zakládající člen kolektivů Gran Fury a ACTUP), profesor filmu na newyorské Columbia University a filmový scenárista, režisér a producent, jehož tvorba byla a je zasazená v podvratnosti a přelomovosti vlny New Queer Cinema.

tomkalin

 

Oba celovečerní filmy, které natočil, provokativně a expresivně vyprávějí příběhy fascinujících lidských monster - skandální skutečné případy nedávné historie přetvořené v (také skandální) díla, zkoumající nejtemnější vášně s mrazivým vhledem a stylistickým mistrovstvím.

“Moje práce je hodně o zdánlivém vztahu mezi sexem a mocí. Je to velká část toho, k čemu se snažím dostat. Zajímá mně, jak třída v americké společnosti je jedním z nejdůležitějších kanálů našich interakcí a přitom je v naší kultuře tak neviditelná. … Obsah mých děl je extrémně provokativní; ale stylově jsem klasicista, velmi zábavným způsobem esteticky konzervativní. Moje pozornost se upírá mezi obsah a formu, která je vlastně velmi formální, a v řadě aspektů docela staromódní.”

Tom Kalin bude na letošních Mezipatrech členem hlavní poroty.

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011