Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - E. M. Forester:Maurice

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

E. M. Forester:Maurice

Literární čtení s filmovou projekcí a autogramiádoumaurice_obalka.gif

Maurice anglického spisovatele Edwarda M. Forstera byl jedním z prvních otevřeně homosexuálních románů. V době, kdy byl napsán (1913–14), bylo jeho uveřejnění z pochopitelných důvodů vyloučeno, a vyšel tak až po autorově smrti v roce 1971. Přestože jde o příběh odehrávající se téměř před sto lety, je dnes, v době svého prvního českého vydání, hrdinovo hledání vlastní identity (a potažmo i sexuality), aktuální jako málokdy předtím.


  • Světozor (malý sál), Vodičkova 41, Praha, 15. 11., 18:00
  • Vstup zdarma

Pod novým překladem románu je podepsán jeden z našich nejvýznamnějších překladatelů a spisovatelů, Radoslav Nenadál. Z jeho nejznámějších překladů zmiňme Styronovu Sofiinu volbu či Irvingův Svět podle Garpa, z vlastní tvorby například novelu s gay tematikou My tě zazdíme, Aido.

Radoslav Nenadál se zúčastní diskuse a čtení úryvků ze svého překladu, které budou doplněny projekcemi ukázek z filmové adaptace románu. Snímek natočil James Ivory v roce 1987 s Hughem Grantem a Jamesem Wilbym v hlavních rolích, kterým asistovali i další slavní herci jako Rupert Graves či Ben Kingsley.

Knihu, kterou letos vydalo Nakladatelství Jitro, můžete na místě zakoupit a vyžádat si po akci autogram Radoslava Nenadála.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005