Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Táta a taťka

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Táta a taťka

tata_a_tatka.jpgTáta a taťka / Daddy & Papa
USA 2002
anglicky s českými titulky, 57 minut, DVD

Režie: Johnny Symons

 

Dokumentární film, který komplexně nahlíží na fenomén otcovství gayů v současných Spojených státech. Film se zaměřuje na čtyři rozdílné rodiny (včetně rodiny autora snímku), které prošly složitým martyriem osvojení dítěte. Soustřeďuje se na to, jak probíhá náhradní péče o dítě i samotná adopce, dotýká se také problematiky rozchodů homosexuálních párů pečujících o dítě a rovněž jejich boje za právo být plnohodnotným rodičem v očích zákona.

Dokument zprostředkovává humorným a velmi lidským způsobem pohled na rodičovství gay párů a konfrontuje ho s klasickým vnímáním rodiny. Lidé, kteří ve snímku vystupují, mluví o svých životech otevřeně a bez sebemenších zábran. Netají divákovi nic ze svých rodičovských strastí i radostí, odkrývají své slabé i silné stránky. Právě v obrovské míře upřímnosti a lidskosti tkví síla tohoto výjimečného dokumentu, který byl, mimo jiné, oceněn na Filmovém festivalu Sundance a na festivalu v Turíně.


The documentary offers a complete look at the phenomenon of gay parenthood in The United States. The film follows the lives of four families (including the family of the author of the film) which went through the very complex process of child adoption. It focuses on the process of foster care and child adoption itself, on the questions of the breaking-up of gay couples taking care of a child and their fight for the right to be full-right parents. The force of the film stems from the sincerity and humanity of the characters. The film was given an award at the Sundance film festival.

 
FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005