Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Špioni z Cambridge

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Špioni z Cambridge

spioni_z_cambridge.jpgŠpioni z Cambridge / Cambridge Spies
Velká Británie 2003
anglicky s českými titulky, 4 epizody po 60 minutách, DVD

Scénář: Peter Moffat
Režie: Tim Fawell
Hrají: Toby Stephens, Tom Hollander, Samuel West, Rupert Penry-Jones a další

 

Čtyřdílná produkce BBC popisující skutečné události v dějinách britské špionáže. Zavede nás nejprve na Cambridgeskou univerzitu 30. let, kde se mezi budoucí elitou britského impéria najdou i přívrženci komunismu a budoucí ruští špióni. Blíže poznáme čtyři z nich, se kterými projdeme událostmi druhé světové války a poválečného tuhnutí mezinárodních vztahů. To, co z počátku vypadá jako správná věc, postupně prostoupí jejich životy a stává se stále problematičtějším. Nejednou je pak nutné volit mezi povinností a oddaností k věci, jejíž správnost je stále pochybnější, a vlastním životem, láskou a přátelstvím.

Film překvapí otevřeností, s jakou mluví nejen o veřejných politických událostech, které bychom ještě dnes mohli označit za aktuální, ale také o intimitě vztahů hlavních hrdinů, z nichž dva jsou gayové. A jsou to právě vynikající herecké výkony čtyř hlavních představitelů, které z této televizní série vytvářejí neopakovatelný filmový zážitek.


In the heady pre-war Cambridge of 1934, many of the students, born to the elite, chose to support the Communist cause. They were opposing the evil fascists Hitler, Mussolini and Franco in Spain. These boys seemed to have been on the side of the good, supporting the right of the workers to strike and of gay people to love whom they chose. Into this picture walks four righteous young men, all to-the-manor born: Guy Burgess, Anthony Blount, Donald Maclean and Kim Philby. All played by gorgeous young British actors in this outsanding BBC production. Expect male nudity, gay and straight sex and a very compelling story.

 

  • Film je na festivalu Mezipatra 2005 uveden s podporou British Council


Epizody 1-2:
Art, 11. 11., 17:30
Světozor, velký sál, 18. 11., 17:30

Epizody 3-4:
Art, 12. 11., 17:30
Světozor, velký sál, 19. 11., 17:30

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005