Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Paměť zlaté rybky

logo Mezipater

Mezipatra 2005

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Paměť zlaté rybky

pamet_zlate_rybky.jpgPaměť zlaté rybky / Goldfish memory
Irsko 2003
anglicky s českými titulky, 85 minut, DVD

Režie: Liz Gill
Scénář: Liz Gill
Kamera: Ken Byrne
Střih: Dermot Diskin
Hudba: Richie Buckley
Hrají: Sean Campion, Flora Montgomery, Jean Butler, Peter Gaynor, Fiona Glascott, Stuart Graham, Lise Hearns

 

Irský film Paměť zlaté rybky je scenáristickým a režijním debutem Liz Gill, která své vyprávění zasadila do současného Dublinu. Na začátku sledujeme čtyřicátníka Toma, profesora vyhlášeného sváděním studentek, jak opouští Claru a vyhlídne si Isoldu, svou další oběť. Do hry se postupně zapojují další postavy z jejich okolí, vyprávění sleduje milostné peripetie mladých hrdinů, kteří neustále střídají své partnery a navazují nové vztahy ve snaze nalézt ten pravý, ať už homosexuální či heterosexuální. Jejich úspěchy i neúspěchy jsou popisovány s humorem a nadhledem, leitmotivem filmu je Tomova oblíbená průpovídka o zlaté rybce, která má jen třísekundovou paměť a každá zkušenost je pro ni tedy úplně nová. Jak ukazují zážitky filmových hrdinů, stejně je to i s láskou: pokaždé, když se zamilujeme, je to jako poprvé a rychle zapomeneme naše minulé vztahy. Snímek získal řadu ocenění za nejlepší film na g&l festivalech, např. v Kodani (2003), v Monte Carlu (2003) nebo na Outfestu v Los Angeles (2003).

The Irish film Goldfish Memory is Liz Gill’s debut as a screenwriter and a director. The film takes place in contemporary Dublin and follows the lives of young characters that are in search for committed relationships. Their successes and failures are looked at with distance and humour. The film got many awards as the best film at GL film festivals in Copenhagen (2003), Monte Carlo (2003) and at Outfest in Los Angeles (2003).

  • Adoptivními rodiči brněnské projekce filmu jsou P3 - Petr Matoušek a Petr Sabadáš. Děkujeme.
  • Adoptivním rodičem pražské projekce filmu je Karel Niederle. Děkujeme.

Art, 12. 11., 20:00
Světozor, velký sál, 15. 11., 20:00

FK Charlie centrum, Bratislava, 20.11. 2008, 20:30

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2005

Mezipatra 2005

  • Diváci: 8 500
  • Projekce: 60
  • Doprovodné akce: 20
  • Filmy: 58
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2005