Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Na festival se v Brně sešlo nejvíc gay filmů

logo Mezipater

Mezipatra 2006

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Na festival se v Brně sešlo nejvíc gay filmů

Dnes začíná přehlídka zaměřená na snímky s gay a lesbickou problematikou. Její program je nejbohatší za sedm let

Brno - Festival gay a lesbických filmů Mezipatra, který dnes začal v Brně, vznikl před sedmi lety právě v tomto městě. Originální přehlídka letos nabízí sedmdesát filmů. „To je náš dosavadní rekord,“ poznamenal ředitel festivalu Aleš Rumpel. Bezmála tři čtvrtiny bohaté programové nabídky tvoří snímky evropské provenience. Těžiště přitom tvoří hrané filmy, přestože je k mání také devět dokumentů.

Luboš Mareček, MF Dnes, 27. 10. 2006

Hlavní téma letošního ročníku tvoří puberta a problematika teenagerů. „Na naše reklamní materiály se proto letos vloudily pruhované tenisky, opasky, placky, stejně jako lehce vulgární a gramaticky nesprávné výkřiky dospívajících,“ dodal Rumpel. Puberta určila letošní program festivalu z mnoha důvodů. K tomuto období lidského života vzniká podle Rumpela velké množství snímků. „Puberta je komická i tragická, můžou to být nejkrásnější i nejstrašnější léta. Jsme totiž tak trochu otroky povinnosti vytvořit si vlastní identitu,“ řekl Rumpel. Právě filmy v hlavní sekci nabídnou zejména snímky věnované tomuto období vnitřních zmatků a vnějšího revoltování.

Sedmý ročník festivalu Mezipatra letos pružně reaguje i na smutnou událost. Počátkem dubna zemřel jeden z nejvýznamnějších nizozemských spisovatelů Gerard Reve, který veřejně deklaroval vlastní homosexualitu a proslul sarkasmem, antikomunistickými postoji a zesměšňováním katolické víry, k níž konvertoval. Reve měl neustálé konflikty s církví, úřady i belgickým králem Albertem. Mezipatra nabídnou adaptace dvou Reveho románů - Večery a Milí chlapci.

Další speciální sekce programu nese název Lepšie byť bohatý a hetero ako chudobný a teplý. Půjde o miniprofil slovenských filmů s gay a lesbickou tematikou. „Slovenská kinematografie překvapivě drží ve střední Evropě primát v počtu i žánrovém záběru těchto snímků,“ dodal Rumpel. Vloni na festivalu Mezipatra získal cenu publika právě slovenský snímek režiséra Alberta Vlka nazvaný Supper Man.

Také letos si mohou zájemci na adrese www.mezipatra.cz osvojit, tedy finančně podpořit některý z filmů. Netradiční formy sponzoringu využilo letos již deset zájemců. „Rozpočet festivalu činí 1,2 milionu korun,“ sdělil za pořadatele Martin Strachoň. Dvě pětiny chtějí podle něj organizátoři vybrat ze vstupného, které činí 80 korun za lístek.

Festival letos zaštítil Václav Havel. „Netají vstřícnost ke gay a lesbické menšině. Před časem veřejně ocenil přijetí zákona o registrovaném partnerství,“ uvedl Rumpel.

Festival dnes ve 20 hodin začne v brněnském kině Scala, další projekce se přesunou do klubového kina Art. Brněnská část festivalu skončí závěrečnou party příští sobotu v klubu Favál.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2006

Mezipatra 2006

  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 85
  • Doprovodné akce: 26
  • Filmy: 70
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2006