Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Hlavní porota

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Hlavní porota

Hlavní porota hodnotí soutěžní snímky a uděluje Cenu pro nejlepší celovečerní hraný film.

 

Harry M. Benshoff

Harry M. Benshoff


Harry M. Benshoff je docentem rozhlasové, televizní a filmové tvorby na University of North Texas.  Zabývá se výzkumem témat ve filmových žánrech, dějin filmu, teorie filmu a multikulturalismu. Publikoval práce o hororových filmech zneužívajících zobrazení černošského etnika (blaxploitation), a o hollywoodských LSD filmech, Talentovaný pan Ripley (1999), Zkrocená hora (2005) a Milk (2009).  Je autorem Monsters in the Closet: Homosexuality and the Horror Film/ Příšery v utajení: Homosexualita a horor (Manchester University Press, 1997).  Spolu se Seanem Griffinem napsal America on Film: Representing Race, Class, Gender and Sexuality at the Movies/Amerika ve filmu: Zastoupení rasy, třídy, pohlaví a sexuality ve filmech (2004) a Queer Images: A History of Gay and Lesbian Film in America/Queer Images: Dějiny gay a lesbického filmu v Americe (2006).

Michal Pechouček

Michal Pěchouček


Michal Pěchouček se narodil v roce 1973 v Duchcově. Žije a pracuje v Praze. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze ( škola J.Lindovského a J. Davida). V roce 2003 obdržel Cenu Jindřicha Chalupeckého. Věnuje se malbě, fotografii, videoartu, divadlu, rozhlasové tvorbě, kurátorské a pedagogické činnosti. Samostatné výstavy: 2008 Screen, Galerie Jiří Švestka, Praha; 2007 Filmogram, Ateliér Josefa Sudka, Praha; 2005 Emergent View (s Markétou Othovou), Kommunale Galerie im Leinwandhaus, Frankfurt nad Mohanem; 2004 Collector, Ikon Gallery, Birmingham; 2003 Sběratel, Moravská Galerie, Atrium Pražákova paláce, Brno.

Joachim Post

Joachim Post


(narozený v roce 1974), od roku 1997 programový ředitel Mezinárodního queer filmového festivalu v Hamburku, jehož 21. ročník se letos konal od 19. do 24. října. Pracuje také jako nezávislý novinář a založil rozhlasový program “Filmriss”, který zaznamenal úspěch na různých rozhlasových stanicích v Německu. V minulosti byl pozván jako porotce Ceny Teddy, což je queer cena Mezinárodního filmového festivalu v Berlíně, a “Identities”, Queer filmového festivalu ve Vídni.

Marta Smolíková

Marta Smolíková


Ředitelka Otevřené společnosti, o.p.s. Od roku 2003 vede ProCulture, centrum pro kulturní politiku, které navázalo na práci Nadace Open Society Fund Praha. V Sorosově nadaci pracovala deset let, nejprve jako koordinátorka programu pro výtvarné umění, později jako vedoucí programu pro umění a kulturu. Na počátku 90. let pracovala jako kurátorka výstav současného umění a publikovala výtvarné kritiky, práce v nadaci ji přivedla k oblasti tance, divadla i filmových festivalů. Působí jako členka poradních orgánů různých uměleckých a kulturních institucí, vyučuje management umění.

Pia Thilmann

Pia Thilmann


Pia Thilmann, narozená 1978, studovala filozofii a německou literaturu v pěti různých městech. Už deset let žije v Berlíně, pracuje pro úřad rozvoje města a vede semináře na univerzitách. Její oblíbenou prací jsou festivaly; podílela se na organizaci Mezinárodního festivalu literatury v Berlíně, 4 roky byla členkou týmu Berlinare Panorama a je ředitelkou berlínského Drag festivalu. Poté, co řadu let sama vystupovala jako drag performerka, editovala knihu zabývající se Drag Kings v německy mluvících zemích. Coby feministka a queer aktivistka se vždy snaží skloubit umění, politiku a experimenty.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010

Mezipatra 2010

  • Brno: 4.-9. 11. 2010
    kina Art a Scala
  • Praha: 11.-16. 11. 2010
    kina Lucerna a Světozor
  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 74
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 72
  • Web: 46 000 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice

Ocenění 2010