Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - O festivalu

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

O festivalu

Informace o tváři Mezipater 2010. Znělka, poroty, hosté, kontakty, dramaturgie, patroni/-ky, ocenění a další.

Pořad České televize Minuty z Mezipater, vysílaný v průběhu pražské části festivalu.

Vizuální identitu festivalu tematicky laděnou k tématu vysokého umění již tradičně určuje grafik Jan Kolář. Hlavním motivem je postava anděla, který je po staletí ikonickou součástí vysokého umění. Zároveň je andělský motiv také ironickou reminiscencí kýčovitě snové queer estetiky. Při bližším pohledu je idylická podoba narušena zjištěním, že anděl nese černá křídla i svatozář. Zpodobnění křídel jako strohých černých linek odkazuje k motivu filmové pásky a cenzury, se kterým Kolář ve své práci pro Mezipatra pracuje.

Každým ročníkem Mezipater chceme přispět k dekonstrukci bezmyšlenkovitě přijímaných pravd, k přemýšlení o vztahu osobního a veřejného a o propojování menšinového s většinovým. Letošní téma, které zkoumáme filmy a doprovodným programem, jsme s lehkou dávkou ironie nazvali Vysoké umění. To nám umožňuje mluvit o našich nejoblíbenějších tématech: umění a konstrukci hodnot.

Hlavní porota hodnotí soutěžní snímky a uděluje Cenu pro nejlepší celovečerní hraný film.

Studentská porota hodnotí krátkometrážní snímky přihlášené do soutěže a uděluje Cenu pro nejlepší krátký hraný film.

Velmi si ceníme všech partnerů 11. ročníku festivalu Mezipatra, kteří nám poskytují svoji podporu, ať už morální, finanční, materiální, mediální nebo organizační...

Barbara Hammer se narodila 15. května 1939 v Kalifornii. Zaměřuje se na vizuální umění zejména v oblasti filmu a videa a za svou kariéru, která pokrývá období 30 let, vytvořila více než 80 děl. Je považována za průkopnici queer filmu.

 

„Pravděpodobně nejúspěšnější choreograf světa“ nebo „neoddiskutovatelný král tanečního divadla“, to jsou přídomky, kterými světové deníky jako New Yorker nebo Observer označují britského choreografa Matthewa Bourna.

 

  • Písemný kontakt: STUD Brno, Bratislavská 31, 602 00 Brno
  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Fax: +420 - 549 212 727

Queer filmový festival MEZIPATRA je specializovaný soutěžní filmový festival uvádějící filmy s gay, lesbickou, bisexuální, transgender a queer tématikou. Festival má neziskový charakter a slouží k emancipaci sexuálních menšin v České republice a k propagaci kvalitních filmů s humanistickým obsahem.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010

Mezipatra 2010

  • Brno: 4.-9. 11. 2010
    kina Art a Scala
  • Praha: 11.-16. 11. 2010
    kina Lucerna a Světozor
  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 74
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 72
  • Web: 46 000 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice

Ocenění 2010