Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Jihomoravské noviny, 29.10. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Jihomoravské noviny, 29.10. 2011

jihomoravske noviny"Mezipatra: filmy nejen pro gaye a lesby"

 

Z gay a lesbického filmového festivalu se stal queer festival. Gay a lesbická tématika však nebude chybět.

Jihomoravské noviny, 29.10. 2011 

 

 

V rámci 12. ročníku filmového festivalu Mezipatra budou k vidění celovečerní filmy, soutěžní krátké filmy i mimosoutěžní snímky. Retrospektiva festivalu bude patřit americkému režisérovi Toddu Haynesovi, který je letošním hlavním hostem. Součástí festivalu bude i doprovodný program v podobě přednášek, párty, křtu knížky o dějinách homosexuality v české kultuře nebo výstav. Letošní ročník Mezipater, tentokrát ve znamení cestování časem, se uskuteční od 2. do 6. listopadu v brněnském kině Art a v sále Břetislava Bakaly a od 10. do 16. listopadu v pražských kinech Lucerna a Světozor.

Zájemci si budou moci adoptovat film – stačí si vybrat z katalogu festivalu a přispět (minimální) částkou 500 Kč na jeho projekci v Brně nebo v Praze. Podrobnější informace i o možnosti adopcí filmů i o programu lze najít na http://www.mezipatra.cz. Za jedenáct let navštívilo festival Mezipatra asi 85 tisíc diváků, přičemž podíl mezi heterosexuály a homosexuály byl vyrovnaný. Proto se z gay a lesbického filmového festivalu stal queer festival, tedy respekt k vícero identitám. To ale neznamená, že budou chybět gay či lesbické filmy.

Na festivalu bude uveden kupříkladu brazilský film Jak zapomenout režiséra Malu De Martino. „Název filmu vystihuje problém pětatřicetileté Julie, profesorky anglické literatury, která se snaží vyrovnat s odchodem své životní lásky Antonie. Jak zapomenout, když se Julii každou chvíli vybavují vzpomínky na šťastné momenty strávené s Antonií? Pocit naprosté prázdnoty a ztráty veškeré chutě do života Julii pomáhají překonat její přátelé, kteří se také musejí vyrovnávat se svými milostnými životy. Julie nevěří, že by ještě někdy mohla milovat a být šťastná. Její přesvědčení má být brzy vystaveno zkoušce, když potkává krásnou Helenu. Dokáže konečně zapomenout?“ Tak lákají na film pořadatelé festivalu. Film bude promítán 5. listopadu od 16 hodin v brněnském kině Art a 11. listopadu od 18 hodin v pražské Lucerně.

V rámci festivalu bude možné shlédnout také třeba německý film Romeo a Romeo. „Dvacetiletý Lukas objevuje svět dospělosti, noční život gay barů v Kolíně nad Rýnem za doprovodu loajální fag-hag a každodenní trapné situace, do kterých se dostává kvůli své probíhající proměně - narodil se totiž jako dívka. Především však potkává svého prvního osudového chlapa, svalnatého a divokého Fabia. Rozvinutí jejich flirtu je základem pro průšvihy i možnou lásku v drzé sexy komedii, která je zároveň citlivým vhledem do transgender dospívání. Romeo a Romeo je celovečerní hraný debut režisérky Sabine Bernardi, která bude hostem Mezipater v Praze,“ prezentují film organizátoři Mezipater. Film bude promítán 4. listopadu od 21 hodin v brněnském Sále B. Bakaly a 11. listopadu od 20.30 hodin v pražském Světozoru. Brněnská projekce filmu už má své adoptivní rodiče: Aleše a Libora.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011