Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - STUDENTPOINT.cz, 31.10. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

STUDENTPOINT.cz, 31.10. 2011

Studentpoint"Ať už jste queer nebo ne, Mezipatra si nenechte ujít."

 

Dvanáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra, jedné z největších akcí svého druhu v Evropě, na sebe již nenechá dlouho čekat.

Student point.cz, 31.10. 2011 

 

Od 2. do 8. listopadu v Brně, od 10. do 16. listopadu v Praze a později také na Ozvěnách festivalu v dalších českých městech se můžete nechat vtáhnout do světa, kde neexistují hranice.

Akci pořádá brněnské sdružení STUD. Cílem je poskytnout majoritní heterosexuální společnosti impuls k poznávání homosexuální, bisexuální a transgender kultury. Festival se uskutečnil poprvé v roce 2000, tehdy ještě pod názvem Duha nad Brnem, od té doby ho navštívilo asi 85 000 diváků a rozšířil své pole působnosti také do Prahy.  Název Mezipatra je jakousi metaforou pro prostor, kde se jeden člověk setkává s druhým, ať je jakýkoliv a ať už jeho kroky směřují nahoru nebo dolů. Festival se snaží zprostředkovat vzájemné poznávání různých životních stylů a sexuálních identit. Potěšující je, že podíl mezi heterosexuálními a homosexuálními návštěvníky je vyrovnaný, proto také pořadatelé před časem změnili podtitul z gay a lesbický na queer festival.

Festival má soutěžní i nesoutěžní sekci a ročně představí asi stovku dokumentů, krátkých hraných filmů i celovečerních snímků, které by divák v českých kinech ve většině případů jen těžko hledal. Letošním tématem je cestování časem, jak nám napovídá již znělka festivalu Mezipatra. Odborná porota složená z filmového kritika Boyda van Hoeija, socioložky Jiřiny Šiklové, režiséra Toma Kalina a vedoucího kulturní redakce ČT Petra Fischera udělí Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film. Další dvě ceny, které budou na slavnostním zakončení Mezipater předány, jsou – Divácká cena za nejlepší film a Cena studentské poroty za nejlepší krátký film.  Součástí programu jsou také vernisáže, koncerty či přednášky. Ve spolupráci s Českou televizí organizátoři chystají festivalové minuty, vysílané na ČT2, dále internetový speciál a ve spolupráci s Rádiem 1 je připraveno každodenní tříminutové zpravodajství z festivalu.

Z natáčení znělky
Z natáčení znělky

KDE A KDY:

Brno (2. – 8. 11); kino Art, sál Břetislava Bakaly

Praha (10. – 16. 11) kino Světozor, Lucerna

 VSTUPENKY: k zakoupení na pokladě příslušného kina; jedna vstupenka stojí 100 Kč, permanentka 490 Kč (platí jako poukázka na sedm libovolných projekcí)

 OZVĚNY MEZIPATER:

Ostrava (14. – 17.11)

Plzeň (22. – 26. 11)

Olomouc (25. – 29. 11)

 Více informací zde.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011