Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - invogue, 31.10. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

invogue, 31.10. 2011

invogue"Po schodech času Mezipatry"

 

Mezipatra, prostor patřící všem, dělící dvě místa jasně vymezená. Mezipatra, útočiště všech, kteří se neomezují vymezováním.

invogue, 31.10. 2011 

 

 

Dovolte mi učinit přiznání. Jsem kulturní barbar. O Mezipatrech jsem mnohé slyšel, ale nikdy je nenavštívil. Ta drzost, že se vám bude někdo takový pokoušet vpravit do žil trochu kultury, vám musí připadat přímo donebevolající, nemám pravdu?

Lepší pozdě než nikdy, říkám si nicméně. Tento podzim se po schodech mezi patry vydám i já. Jak jsem se totiž dozvěděl, tato akce není žádným “buzním fesťákem”, nýbrž možností pro všechny, nehledě na pohlaví či orientaci, poznat často stereotypizované životy těch, kteří se vymykají tradičním genderovým kategoriím. Těch, kteří se neomezují vymezováním. Těch, kteří jsou queer.

Letošní, již dvanáctá Mezipatra budou ve znamení cestování časem, a jako taková vzdají hold americkému režisérovi a scénáristovi Toddu Haynesovi. Jak jinak než retrospektivou. Že jsou jeho filmy učiněnými lahůdkami sklízejícími ovace na všech frontách, snad ani není třeba psát. Neodpustím si vás však nalákat na snímek Daleko do nebe vyprávějící příběh dokonalé manželky z 50. let, která by měla dokonalý život, kdyby jí ovšem její dokonalý muž nezahýbal. S cizím mužem. Jak takovou ránu dokáže ustát, si nenechám ujít. Film ostatně vynesl hlavní představitelce – krásné Julianne Moore – nominaci na Oscara. Mimochodem, věděli jste, že to byl právě Todd, kdo Julianne objevil?

Filmem Daleko do nebe ovšem můj seznam filmů, které nesmím propásnout, nekončí. On jím totiž začíná. Přijďte si také rozšířit obzory a potěšit duši na queer filmový festival Mezipatra. Od 2. do 6. listopadu v kině Art a sále Břetislava Bakaly v Brně, od 10. do 16. listopadu pak v kinech Lucerna a Světozor v naší matičce stověžaté.

P. S.: Též máte svůj seznam filmů, které zkrátka musíte vidět? Rád se nechám inspirovat.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011