Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Fandíme filmu, 31.10. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Fandíme filmu, 31.10. 2011

Fandime filmu"Pozvánka na 12. ročník festivalu Mezipatra"

 

Užijte si Sametovou extázi, Daleko do nebe či Údolí včel na velkém plátně.

Fandíme filmu, 31.10. 2011 

 

 

Nabídka v kinech se vám zdá omezená? Že tam nepromítají filmy dle vašeho gusta? Pak navštivte festival Mezipatra. Již dvanáctým rokem se můžete vidět spoustu novinek ze světa gay, lesbické a transgender (LGBT) kinematografie, jejíž jedním z klíčových témat je obecně hledání sebe sama. Navíc jedinečnou atmosféru Mezipater již posedmé mají možnost poznat i obyvatelé Prahy.

Každým rokem mají Mezipatra jedno velké retrospektivní téma. V minulosti měli návštěvníci možnost poznat slavné filmaře queer kinematografie – např. Dereka Jarmana, Rainera Wernera Fassbindera nebo Barbaru Hammer, průkopnici videoartu a feministického filmu. Tyto retrospektivy si získaly velkou diváckou odezvu a věřím, že ani letos tomu nebude jinak.

„queer“ osvobozuje od tradičního vnímání sexuálních a genderových identit založených na neměnných kategoriích muž/žena, heterosexuální/homosexuální; podrobněji viz wikipedia 

Letošní retrospektivní výlet do minulosti bude vskutku stát zato. Vypravíme se na počátek 90. let, kdy se zformovalo hnutí zvané New Queer Cinema, které zrodilo tvůrce nové generace mladých filmařů (Tom Kalin, Gregg Araki a především širšímu publiku známí Todd Haynes a Gus Van Sant). Abyste měli přesnější představu, podívejte se, co o New Queer Cinema říká dramaturgyně Mezipater Lucia Kajánková. Já už jen dodám, že dva tvůrce – Todda Haynese a Toma Kalina – z tohoto uskupení budete moci potkat v letošní „mezipatrové“ porotě.

Kromě soutěžních snímků budete moci na velkém plátně vidět nejzásadnější filmy hnutí New Queer Cinema, z nichž mnohé požívají kultovního statusu. Platí to např. o Sametové extázi (1998) Todda Haynese, jež bude promítána na slavnostním zahájení festivalu, a která pomáhala budovat kariéru budoucích hvězd, Christiana Balea, Jonathana Rhys-Meyerse, Toni Collette a Ewana McGregora. Všechny ostatní Haynesovy filmy – např. Safe (1995) či Daleko do nebe (2002) – se v rámci retrospektivy budou promítat taktéž, stejně jako oba filmy Toma Kalina, tedy Swoon (1992) a Divoká krása (2007).

Dalším snímkem, který stojí za to vidět v kině, je drama Františka Vláčila Údolí včel (1967). Proč se slavný český film promítá na queer festivalu? To proto, že některé starší české filmy oplývají homosexuálním nádechem, aniž bychom si toho na první pohled všimli. Platí to především u některých filmů Václavaalt Kršky (např. Stříbrný vítr /1954/, Labakan /1956/). Pokud byste se chtěli dozvědět více, můžete navštívit přednášku Lukáše Skupy věnovanou této zajímavé problematice. Možná se pak na nejednu česko-slovenskou klasiku budete dívat jinýma očima.

Na své si přijdou i milovníci bizarních podívaných - Mezipatra odpromítají japonský snímek s podivným názvem Dědečku, jsi má femme fatale. Na svědomí jej má slavný pornoherec Imaizumi Koichi, který se kromě produkce a režie ujal též hlavní role dědečka, kterého se zmocní jakýsi virus a on pak je „nucen“ znásilňovat kohokoliv a cokoliv. Máte-li smysl pro ulítlý humor, tak by Dědeček mohl být pro vás nezapomenutelným zážitkem.

Věřím, že každý návštěvník Mezipater si přijde na své. Teď už zbývá dodat jen termíny a ceny vstupenek. V Brně se festival koná od 2. do 8. listopadu, v Praze můžete Mezipatra navštívit od 10. do 16. listopadu. Za jeden film zaplatíte 100 Kč, ale určitě doporučuji permanentku v ceně 490 Kč, která vám umožní jít až na sedm (!) filmů.

Pokud vše vyjde podle plánu, očekávejte po skončení festivalu náš podrobný report. Kompletní informace lze najít na http://www.mezipatra.cz.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011