Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Studio 24, 1.11. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Studio 24, 1.11. 2011

ct"Mezipatra nejen pro queer"

 

Praha – Snímky s tematikou sexuálních menšin nabídne již tento týden filmový festival Mezipatra.

Studio 24, 1.11. 2011 

 

 

Návštěvníci se mohou těšit na cestování časem, jež je hlavním tématem této největší evropské přehlídky takzvaných queer filmů, ale třeba i na slavného amerického filmaře Todda Haynese. Letošní, již 12. ročník se uskuteční od 2. do 8. listopadu v Brně a od 10. do 16. listopadu v Praze.

Mezipatra nejen pro queer
Mezipatra 2011

Queer filmový festival Mezipatra je specializovaný soutěžní filmový festival, jehož smyslem je představit široké veřejnosti kvalitní díla světové kinematografie, která reflektují aktuální společenská témata. Každoročně uvádí kolem stovky filmů v soutěžní i nesoutěžní sekci od dokumentů přes krátké filmy po celovečerní snímky, z nichž většinu není možné v českých kinech zhlédnout.

"Většina filmů přichází na Mezipatrech do České republiky poprvé. Velkou radost máme z filmu Mary Marie, který bude uveden v mezinárodní premiéře, doposud se hrál pouze ve Spojených státech. V hlavní soutěži je pak celá řada snímků, které premiérovaly na velkých festivalech, jako je Sundance nebo Berlinale. Můj osobní tip je film Gun Hill Road, který se odehrává v Bronxu," podotýká ředitel filmového festivalu Mezipatra Aleš Rumpel, podle nějž dávají Mezipatra zároveň každý rok protor i pro celou řadu retrospektiv.

Mary Marie
Mary Marie

Hlavním hostem letošního ročníku festivalu bude Todd Haynes, jenž má na svém kontě ocenění ze Sundance, Benátek či Cannes. Promítat se bude třeba jeho snímek Sametová extáze o období glam-rocku 70. let s Ewanem McGregorem a Jonathanem Rhysem Meyersem. Inspirací k postavám byli muzikanti David Bowie a Iggy Pop. V programu je i film Daleko do nebe. V příběhu z 50. let se herečka Julianne Moorová vyrovnává s nevěrou svého manžela, který ji podvádí s mužem.

Rozhovor s Alešem Rumpelem

Na webovém speciálu ČT můžete rozhodnout o Divácké ceně

Festival udělí celkem tři ceny: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Diváckou cenu za nejlepší film. Právě o posledně zmíněné ceně můžete rozhodnout na webovém speciálu České televize, kde budete mít možnost hodnotit filmy letošní soutěže, ale i zhlédnout přehlídku krátkých filmů prezentovaných na předchozím ročníku Mezipater. O festivalovém dění bude Česká televize informovat ve svých zpravodajských a kulturních pořadech a především prostřednictvím denních událostí, reportáží a rozhovorů Minuty z Mezipater od 10. do 16. 11. na ČT2.

Vyhlášení vítězných filmů a předání cen se uskuteční na slavnostním zakončení Mezipater v úterý 16. listopadu ve 20:00 hodin v pražském kině Lucerna. Filmovou část programu uzavře projekce snímku Krásný Harry.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011