Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Brněnský deník 2.11. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Brněnský deník 2.11. 2011

brnensky denik"Festival Mezipatra se podívá do homohistorie "

 

Brno - Brněnská část 12. ročníku festivalu Mezipatra nabídne 83 filmů. Letošním tématem je Cestování časem. Projekce doplní výstavy a diskuze.

Brněnský deník 2.11. 2011 

 

Současný svět vystřídala budoucnost. Dva muži cestují kosmickou lodí a kojí dítě přístrojem, který vědci pojmenovali Dobrý otec.

Tento vizionářský úryvek obsahuje znělka provokující umělkyně Tamary Moyzes, která ve středu v Brně zahájí 12. ročník Mezipater. Letošním tématem festivalu je totiž cestování časem. Časem napříč sexuální orientací. „Homohistorie je jeden z nejzajímavějších oborů, protože všechno je jinak. Muž, žena, sexualita, identita... tyhle kategorie se jen v naší kultuře proměnily mnohokrát,“ říká ředitel festivalu Aleš Rumpel. „Nebaví nás ale jen filmy, které si představují neviditelnou teplou minulost. Cesty v čase, na které se letos vydáváme, jsou často cestami ryze intimními minihistoriemi, osobním putováním životem hrdinů a hrdinek filmových příběhů,“ dodává.

K cestování v čase přímo odkazuje i čtveřice filmů amerického režiséra Todda Haynese. Hned v úvodu brněnský program nabídne fiktivní životopis o padlé hudební hvězdě více než náhodně připomínající Davida Bowieho. „V hlavních rolích filmu Sametová extáze se představí Ewan McGregor, Jonathan Rhys Meyers nebo Christian Bale. Haynesův film byl oceněn za umělecký přínos v Cannes a nominován na Oscara,“ přiblížila dnešní projekci mluvčí festivalu Anna Voňavková.

BerlínJogjakarta

Na středu organizátoři připravili i vernisáž výstavy BerlínJogjakarta. V prostorách Sálu Břetislava Bakaly na Žerotínově náměstí se tak návštěvníci dozvědí o Hitlerově mučení homosexuálů i lidských právech v současném světě. „Cílem je přiblížit pronásledování neheterosexuálních osob v období nacistické okupace Evropy. Název výstavy tvoří názvy dvou míst ze dvou kontinentů. Část Jogjakarta představuje problémy současnosti, část Berlín historický aspekt. Právě v německém hlavním městě se zrodilo hnutí za zrovnoprávnění homosexuálů a právě Berlín byl místem, kde nacistická diktatura rozhodla o vyloučení homosexuálů ze společnosti,“ dodává Voňavková.

V hlavní části programu si mohou diváci snímky vybírat dle několika sekcí. V soutěži celovečerních filmů to je třináct snímků, mezi nimi například hit festivalu v Sundance Gun Hill Road. „V sekci Krize monogamie představíme filmy 3, Happy, Happy a komedii nominovanou na čtyři Oscary Děcka jsou v pohodě. Diváci se můžou těšit také na pětici dokumentů včetně snímku Věčnost začíná dnes v noci zachycujícího kariéru stárnoucí drag queen,“ říká Voňavková a upozorňuje na další filmovou kategorii retrospektivní. „Ta vedle filmů Todda Haynese nabídne snímek natočený na motivy románu Virginie Woolf Orlando nebo českou klasiku Vláčilovo Údolí včel, které se také dočká vlastní přednášky,“ dodává Voňavková.

Festival Mezipatra v Brně trvá od středy do příštího úterý, poté se přehlídka přesune do Prahy. V ozvěnách pak snímky z letošního ročníku promítnou kina v Ostravě, Plzni a Olomouci.

Mezipatra: 2. až 8. listopadu 2011

Program na středu: 18.00 vernisáž výstavy BerlínJogjakarta, 20.30 Sametová extáze (obojí v Sále B. Bakaly). Po projekci módní přehlídka.
Program na čtvrtek: 16.30 Cyberqueers gender, sexualita a nové technologie (přednáška v Moravské galerii), 18.00 Jed, 21.00 Trigger (obě projekce v sále B. Bakaly), 18.00 Utopisté, 21.00 Angličan v New Yorku, 21.00 Holky v pohybu (tyto tři projekce hostí velký a malý sál kina Art).
Vstupné: jeden film 100 Kč, permanentka (na 7 libovolných filmů) 490 Kč.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011