Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Hospodářské noviny, 8.11. 2011

logo Mezipater

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Hospodářské noviny, 8.11. 2011

kultura21

"Mezipatra chtějí lidem přiblížit život menšin"


 

Motivem 12. ročníku festivalu Mezipatra je cestování časem. "Více než osmdesát filmů nabízí queer pohled na časy minulé i na to, co nás může čekat," uvedla mluvčí akce Anna Voňavková.

Hospodářské noviny, 8.11. 2011

 

"Chceme majoritní společnosti poskytnout impuls k poznání lesbické, bisexuální a transgenderové kultury. Chceme představit kvalitní světové filmy, odrážející aktuální témata," dodala. Mezipatra zahájí 10. listopadu snímek hlavního hosta, amerického režiséra Todda Haynese. Film Sametová extáze o životě padlé hudební hvězdy získal ocenění v Cannes i nominaci na Oscara. Na každý den naplánovali pořadatelé mnoho projekcí, ty se konají v kinech Světozor a Lucerna. V pátek večer lze například ve Světozoru zhlédnout film Romeo a Romeo o dvou mladících, z nichž jeden se narodil jako dívka. V úterý 15. listopadu nabídne kino i český film Údolí včel z roku 1967. Kromě filmů jsou naplánovány i přednášky, výstava či prezentace nové knihy. "15. listopadu v knihkupectví Academia představíme dílo Homosexualita v dějinách české kultury," uvedla mluvčí Voňavková. Festival zároveň ocení nejlepší snímky, v porotě zasedne mimo jiné i socioložka Jiřina Šiklová. Za jedenáct let navštívilo festival již 85 tisíc diváků. Vstupenky na jednotlivé filmy stojí sto korun, je možné zakoupit i výhodnější permanentku. Festival skončí 16. listopadu, kompletní program lze najít nawww.mezipatra.cz.

 

 


FaLang translation system by Faboba

Znělka 2011

Mezipatra 2012

  • Praha: 8.-14. 11. 2012
    kina Lucerna // Světozor
  • Brno: 16.-22. 11. 2012
    kina Art // KRYT(ISŠA) // Multikulturni centrum STADEC

Ocenění 2011