Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - O festivalu

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

O festivalu

Informace o tváři Mezipater 2008. Znělka, poroty, hosté, kontakty, dramaturgie, patroni/-ky, ocenění a další. Informace o vstupném a soubory ke stažení najdete v sekci Pro návštěvníky. Kontakty na festivalový tým zde.

Václav HavelFilmový festival Mezipatra zaštiťuji už několik let zejména proto, že si živě pamatuji doby, kdy každý, kdo se jakkoli vymykal, byl v nejlepším případě přehlížen, spíše ale zesměšňován, tupen a posléze vypuzen na okraj společnosti. Jsem rád, že dnešní společnost je přeci jen tolerantnější.

Velmi si ceníme všech partnerů 9. ročníku festivalu Mezipatra, kteří nám poskytují svoji podporu, ať už morální, finanční, materiální, mediální nebo organizační...

Aleš Rumpel o dramaturgii festivalu Mezipatra po deváté.

Někdo jde nahoru, někdo dolů. Ještě nikdy jsme se v hlavní dramaturgické linii tolik nepřiblížili smyslu názvu našeho festivalu - Mezipatra. Hlavní téma je totiž  "život po..." - po změně pohlaví, po diagnóze, po ztrátě partnera/ky. Téma to není temné, postavy  letošních filmů jsou totiž v neokázalém smyslu slova hrdinové a  hrdinky, kteří se vyznačují schopností tak důležitou v historii menšin: přežít.

Rosa von PraunheimRosa von Praunheim točí teplé filmy už čtyři desítky let. Narodil se v roce 1942 jako Holger Mischwitzky v lotyšské Rize. Jeho umělecké jméno má připomínat růžový trojúhelník („rosa Winkel“), který nosili homosexuálové v koncentračních táborech. Natočil přes 60 filmů, z je nichž většina o jeho oblíbených tématech: homosexualitě, starších ženách a New Yorku.

Hlavní porota hodnotí dlouhé hrané filmy a vybírá nejlepší dlouhý hraný film festivalu, a to z těchto snímků: Akvabely / Naissance des pieuvres, Druhá strana / A Outra Margem, Můj přítel z Fara / Mein Freund aus Faro, Naše dcera / Finn's Girl, Než zapomenu / Avant que j'oublie, Písně o lásce / Les Chansons d'amour, Snídaně se Scotem / Breakfast with Scot, Ve víru / Spinnin'.

Studentská porota hodnotí krátké filmy a uděluje Cenu studentské poroty pro nejlepší krátký film.

Znělka Kdo sleduje pozorně dění kolem Mezipater, jistě mu neuniklo uvedení nové znělky na tento výjimečný 9. ročník filmového festivalu. Autorem je multikulturní Janek Růžička, který tímto dílem rozbouřil vášnivou diskusi nad tím, co „jeho“ nová znělka vlastně znamená.

Tolik vzruchu vzbuzuje možná proto, že pro někoho znělka nezapadá do kategorie „očekávaných“ či takzvaně „normálních“. Nejen proto, ale především kvůli obdivu k lidem, kteří dokáží svůj čas věnovat prospěšným projektům, přinášíme následující rozhovor.

Festivalové cenyMezipatra nepřináší divákům pouze čerstvé filmy s GLBTQ tématikou. Pro soutěživé a milovníky napětí je připravena soutěžní sekce, kde se na plátně utkájí celovečerní filmy, hodnocené mezinárodní porotou, a pásma krátkých filmů, které hodnotí porota studentská.

20080119-141200-porada-bazi-img_3536.jpg Základní kontaktní údaje a přehled festivalového týmu.

  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

ilustrace-publikum01a.jpg Český gay a lesbický filmový festival MEZIPATRA je specializovaný soutěžní filmový festival uvádějící filmy s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tématikou. Festival má neziskový charakter a slouží k emancipaci sexuálních menšin v České republice a k propagaci kvalitních filmů s humanistickým obsahem.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008