Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Mediální ohlasy

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mediální ohlasy

Články z tisku a mediální ohlasy festivalu.

turning x in an xxy world- the 10th mezipatra queer film festival - senses of cinema webCerise Howard, www.sensesofcinema.com, issue 53

Cerise Howard's involvement with Senses of Cinema dates back to 2001; back in the day, she laid out more articles for Senses than you've had hot dinners. These days, it's all about the writing. And the gadding about too. She's very fond of the gadding about.

091119-reflex-webVeronika Bednářová, Reflex, 19. listopadu 2009


"Ahoj, gayové, lesbičky a magoři!" vítá diváky v pražské Lucerně německý režisér Benjamin Reding, pankáč. "A vidím tady dokonce i pár heteráků!" To myslí mě?

Na účast v hlavní porotě se jako "česká zástupkyně heterosexuální většiny" těším. Jsem minoritou mezi minoritami. Vlastně ani nevím, co je "queer". Možná "divnej?"

europa cinemas_webwww.europa-cinemas.org, 2009

Something that was virtually an underground movement barely thirty years ago is now a reality: many gay and lesbian festivals form an integral part of today’s cinematographic landscape, often hosted by independent cinemas, notably those in the Europa Cinemas network.
As for the international festivals, for the past two decades the Berlinale has awarded the Teddy Bear to an LGBT-themed film whilst, three years ago, the Venice Film Festival created the Queer Lion award.
Since 2000, more than ten specialist festivals have emerged. The Europa Cinemas film theatres, which organise these festivals, thus provide social debates with a proper area to develop and flourish.

sexoforte.net-091119-morrer_mSexoforte.net, 20. listopadu 2009

O filme «Morrer como um homem», de João Pedro Rodrigues, foi considerado o melhor filme do Festival Gay e Lésbico Mezipatra, que decorreu em Brno e Praga, na República Checa, revelou a produtora Rosa Filmes.

dn-091119-morrer_mDN Artes, 19. listopadu 2009

"Morrer como um homem" eleito melhor filme em festival checo

O filme "Morrer como um homem", de João Pedro Rodrigues, foi considerado o melhor filme do Festival Gay e Lésbico Mezipatra, que decorreu em Brno e Praga, na República Checa, revelou a produtora Rosa Filmes.

correio do minho-091119-cinema_mCorreio de Minho, 19. listopadu 2009

O filme 'Morrer como um homem', de João Pedro Rodrigues, foi considerado o melhor filme do Festival Gay e Lésbico Mezipatra, que decorreu em Brno e Praga, na República Checa, revelou a produtora Rosa Filmes.

tvi24-091119-joao_mTVI24.iol.pt, 19. listopadu 2009

«Morrer Como Um Homem» recebeu o prémio de Melhor Filme no Festival Gay e Lésbico de Mezipatra

À terceira longa-metragem, nova distinção para João Pedro Rodrigues. Desde «O Fantasma», que o português não pára de vencer prémios e distinções fora de portas. Desta vez, foi no Festival Gay e Lésbico de Mezipatra, na República Checa.

my.cz-091118-olomouc_mMonikaB, My.cz, 18. listopadu 2009

V těsných, pro seznamování ideálních, prostorách olomouckého gay klubu Diva se zase po roce sešli pořadatelé i návštěvníci oslavit začátek olomouckých ozvěn Queer filmového festivalu Mezipatra. Filmově festival odstartoval projekcí několika studentských snímků z projektu Queer as FAMU. Následně se večer zahalil do mraku tance, pití a cigaretového kouře. Občas bylo trochu těsno. Nedostatek místa ale jakoby úměrně zvyšoval míru dobré nálady. Možná kvůli možnosti přispat si druhý den díky státnímu svátku vydržela party nálada skoro až do svítání.

correio da manh-091118-port_mSofia Canelas de Castro, Correio da Manhã, 18. listopadu 2009

'Morrer como um Homem' foi realizado por João Pedro Rodrigues

'Morrer como um Homem', a terceira longa-metragem do realizador português João Pedro Rodrigues, venceu recentemente o Prémio de Melhor Filme no Festival Gay e Lésbico 'Mezipatra', na República Checa.

olomouc.cz-0911167-olomouc_mMartina Burýšková, zpravodajstvi.olomouc.cz, 16. listopadu 2009

Před třemi lety dorazil queer filmový festival Mezipatra také do Olomouce a během uplynulých třech ročníků si získal velký divácký zájem. A i letos si pro své návštěvníky připravil několik filmových snímků o sexuálních menšinách a navíc i stejně laděnou výstavu, konferenci či veřejnou debatu. Snaží se tak současné majoritní společnosti přiblížit svět lesbické, gay, bisexuální a transgender kultury.

olomoucstred-091115-olomouc_mLenka Skácelíková, olomoucstred.naseadresa.cz, 15. listopadu 2009

Filmový festival Mezipatra se v Olomouci uskuteční už potřetí. Jeho hlavním cílem je přiblížit návštěvníkům nejen prostřednictvím filmů lesbickou, gay, bisexuální a transgender kulturu. Organizátorem festivalu je občanské sdružení Pastiche Filmz Queer. Zázemí festival našel v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci (Konvikt), trvat bude tři dny.

ct24-091114-queer ostrava_mČT24, Kultura, 14. listopadu 2009

Ostrava – Queer festival Mezipatra slaví letos desáté narozeniny a k jubileu si nadělil dárek – po Brně a Praze se přehlídka přesouvá ještě do dalších čtyř měst – Ostravy, Olomouce, Pardubic a Českých Budějovic, přičemž do Pardubic a Ostravy se Mezipatra podívají poprvé. Do moravskoslezské metropole přinesly ozvěny festivalu (od 12. do 14. listopadu) šest filmů, výstavy fotografií a po tři festivalové večery afterparty v nočních klubech. Možnost promítání queer filmů v dalších městech si chválí pořadatelé i návštěvníci festivalu.

dnartes-091113-port_mDN ARTES, 13. listopadu 2009

'Morrer como Um Homem' considerado o melhor filme em Praga

O júri do Festival de Cinema Mezipatra, em Praga, entregou ao mais recente filme do cineasta português João Pedro Rodrigues, Morrer como Um Homem, o prémio de Melhor Filme.

a2-091111-divn jako derek_mLenka Dolanová, A2, 11. listopadu 2009

Letošní jubilejní 10. ročník brněnského a pražského filmového festivalu Mezipatra doplnily přednášky, večírky, diskusní pořady a výstavy. Jedna z nich (v Galerii Václava Špály v Praze) byla věnovaná dílu Dereka Jarmana, který měl na přehlídce retrospektivu.

mf-091110-ostrava_mMartin Jiroušek, Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko, 10. listopadu 2009

Ozvěny 10. ročníku nekonvenčního filmového festivalu poprvé také v Ostravě Ostrava - Chlapský faktor, Nový svět, Svazující slova, Noční můry mužů a další snímky zaměřené na nelehký život běžné společnosti se vymykajících jedinců nabídnou festivalové ozvěny brněnských Mezipater.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009