Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Gay festival? Bez peněz Brna

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Gay festival? Bez peněz Brna

Barbora Fialová, MF DNES Brno 4. 3. 2009

Vedení města letos odmítlo podpořit gay a lesbický festival Mezipatra. Ředitel festivalu to vnímá jako nepřátelské gesto.

Brněnský festival Mezipatra letos slaví deset let existence. Za tu dobu se rozšířil do Prahy i jiných měst, letos plánuje i hudební program. Město Brno však na oslavu nepřispěje. Na letošní ročník nedá ani korunu. „Rozpočet města je letos napjatý a má jiné priority. Rozhodli jsme se podporovat hlavně akce, které do Brna přitáhnou hodně turistů,“ uvedl primátor Brna Roman Onderka. V roce 2007 dotovalo město festival částkou pětapadesáti tisíc korun, loni čtyřiceti. „Taková suma nepokryje ani pronájem městských kin. Praha letošnímu ročníku dala 170 tisíc korun. Pražská část festivalu tak bude velkorysejší než v domovském městě,“ podotkl ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Primátor si však myslí, že podpora v minulých letech byla dostačující na to, aby se festival postavil na vlastní nohy. Opoziční zastupitel za ODS Leo Venclík podotýká, že padesát tisíc není pro pořadatele klíčová suma. „Je to dost početná komunita, aby si peníze opatřila. Kdyby jich bylo jen sto, stačilo by, aby každý dal pětistovku,“ uvedl Venclík.

Ředitel festivalu však podotýká, že festival nemá jen kulturní rozměr a také není určený jen pro gay a lesbickou komunitu. Polovina diváků, kteří přišli na loňský festival, byli totiž heterosexuálové.

„Má také osvětový význam v podobě preventivních programů proti AIDS pro studenty středních škol,“ uvedl Aleš Rumpel. Připomněl také, že primátor Onderka už potřetí odmítl převzít záštitu nad festivalem. „Je evidentní, že o finanční možnosti města nejde, a toto rozhodnutí nemůžeme chápat jinak než jako nepřátelské gesto,“ míní Rumpel.

Takovou interpretaci Onderka odmítá. „Při udělování záštit se dívám hlavně na to, jaký věhlas a peníze může akce Brnu přinést,“ řekl.

V reakci na postoj města se festival rozhodla podpořit Strana zelených a klub Brno 2006. Na akci dají padesát tisíc korun. Mezipatra jsou největším filmovým festivalem s gay a lesbickou tematikou v Česku. Již několik let má nad ním záštitu exprezident Václav Havel nebo pražský primátor Pavel Bém.

mfd-090304-brno-dotace2.jpg

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009