Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Gayové v Česku truchlí. Kanadský velvyslanec končí

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Gayové v Česku truchlí. Kanadský velvyslanec končí

Gayové v Česku truchlí. Kanadský velvyslanec končíBedřich Kratochvíl, Lidové noviny 21. 7. 2009:

Pro mnoho českých gayů a lesbiček to je smutná zpráva. Jejich guru a velký příznivec dosavadní kanadský velvyslanec Michael Calcott opouští Česko.

Calcott je jedním z prvních vysokých diplomatů, kteří se v Česku otevřeně hlásili ke své sexuální orientaci. Proto je na české homosexuální scéně velmi oblíben. Calcott, kterému jeho mandát velvyslance vyprší začátkem srpna, chce nejprve odjet do Kanady, kde se ožení se svým přítelem.

Calcott se stal i patronem několika gay a lesbických projektů v Česku. Svým jménem například před dvěma lety zaštítil gay a lesbický filmový festival Mezipatra v Brně. „Co se festivalu Mezipatra týče, tak Michael zaštiťoval retrospektivu Johna Greysona, který patří mezi nejznámější kanadské režiséry. Tehdy to byla pro oba pány oboustranná čest,“ řekl LN ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Představitelé gay a lesbické scény tvrdí, že Calcott by měl být pro politiky příkladem. Podle nich je dobré, když se veřejně činná osoba postaví za menšinu. Ukazuje tím, že je „svět postaven na jiných hodnotách, než je sexuální orientace“.

Více čtěte na straně 3

Calcott, miláček českých gayů

Velmi otevřený diplomat - Kanadský velvyslanec, který se hrdě hlásí ke své orientaci, končí v Praze

Česká gay a lesbická scéna přijde o jednoho z nejdůležitějších příznivců. Kanadskému velvyslanci Michaelovi Calcottovi totiž začátkem srpna vyprší mandát. Calcott je jedním z mála vysokých politiků, který naprosto otevřeně přiznal, že je gay a žije se svým druhem v registrovaném partnerství. Také proto si ho čeští homosexuálové váží a jeho odchod vnímají jako velkou ztrátu.

„Michael byl jeden z mála otevřených diplomatů ohledně skutečnosti, že je gay. On a jeho partner také vystupovali spolu na všech oficiálních akcích. To je vždy velmi cenné gesto. Mnoho jiných diplomatů by nejspíše nemělo takovou odvahu vystupovat,“ řekl LN ředitel gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra Aleš Rumpel. „Jeho vystupování mohlo být kontroverzní pro zástupce jiných zemí, kde homosexualita není přijímána, a to si myslím, že je velmi důležité,“ dodal Rumpel.

Spolupráci kanadského velvyslance Calcotta během festivalu Mezipatra si Rumpel velmi pochvaloval. Calcott totiž před dvěma lety na festivalu zaštítil svým jménem retrospektivu významného kanadského režiséra Johna Greysona. „Calcott byl pro festival velmi nápomocný. On například ve své obrovské rezidenci vytvořil prostor pro to, aby tam mohli bydlet kanadští hosté, kteří přijeli na festival se svými filmy,“ popisuje Rumpel. „Pořádal večeře pro kanadské hosty festivalu a vždy se snažil o to, aby propojil lidi s diplomaty jiných zemí,“ doplnil. Calcotta, kterému služba na kanadském velvyslanectví končí již za několik dní, dávají české lesby a gayové za příklad českým politikům. „Calcott je ten, který ukázal českým politikům, jak by se měli chovat v situacích, které jsou ryze osobní,“ soudí moderátor Jan Musil. Podle něj by bylo mnohem lepší, kdyby si čeští politici vzali Calcotta za příklad a otevřeně přiznali, jací jsou. „Tak by se ukázalo, že i určité menšiny mají právo na to, aby sdělovaly své názory a aby se hlásily k svému vlastnímu já.“ Calcott navázal na dlouhou tradici Podle českých homosexuálů odjezdem Calcotta „skončí jedna etapa vzájemného propojení světa a Evropy a lidí jako takových“. „Nastane tady určitým způsobem doba temna, což říkám v nadsázce. Ale jsem zvědav, kdy se objeví další takový člověk, jako je Calcott,“ říká Musil.

Gay aktivista Jiří Hromada soudí, že lidí, jako je Calcott, bude přibývat. „On navázal na poměrně dlouhou tradici několika velvyslanců, kteří s námi vždy brzy navázali spolupráci a snažili se nám vycházet vstříc,“ řekl Hromada. Calcott není podle Hromady prvním velvyslancem v Česku, který se otevřeně přiznal ke své orientaci. „Bylo velmi příjemné, když jsme třeba přišli například na holandskou ambasádu a tam nás vítal pan velvyslanec se svým přítelem, který s ním byl registrován v partnerství. To jsou věci, které člověku pomáhají, a myslím, že třeba Kanada je jednou ze zemí, kde práva gayů a leseb jsou velmi dobře ošetřena,“ řekl Hromada.

Doma na mě házeli flašky

Přemýšlím nad svatbou se svým partnerem, říká Michael Calcott.

* LN Co si myslíte o české gay a lesbické scéně?

Vždy se zajímám o boj za rovná práva lesbiček, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Česká republika je v tomto případě vcelku progresivní. Zákon o registrovaném partnerství v Česku je skvělý. Nemám mnoho zkušeností se zdejší klubovou scénou, nevyhledávám ji.

* LN Máte nějakou osobní negativní zkušenost?

Ne, nemám. Musím říci, že lidé byli velmi otevření. Při svém zaměstnání potkávám velmi mnoho lidí a nikdy jsem se s nikým z nich necítil nějak nepatřičně. Zažil jsem „obvyklou“ negativní zkušenost v Kanadě během svého dospívání - nadávky, posměch apod. Jednou mi někdo v národním parku v Kanadě házel flašky od piva na stan. Bylo to děsivé, ale už je to mnoho let zpátky.

* LN Jsou nějaké rozdíly mezi Českou a Kanadskou scénou?

V Kanadě je víc služeb pro gaye a lesbičky, ale to proto, že jsme organizováni delší dobu. Působil jsem ve výboru organizace Pink Triangle Services v Ottawě, která pořádala diskuse, knihovnu a mnoho dalších služeb. Jsem na to pyšný, protože to znamená, že v rámci gay a lesbické komunity si lidé pomáhají. A samozřejmě v Kanadě existuje možnost svatby stejného pohlaví, což jsem nepovažoval za tak důležité, ale nyní znám několik lidí, kteří „do toho praštili“, a myslím, že to je skvělé. Já a můj partner též přemýšlíme nad svatbou po návratu do Kanady. Pokud se to stane, pošlu vám fotky.

bek

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009