Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Kdo je queer? Odpoví Mezipatra

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Kdo je queer? Odpoví Mezipatra

brno-091015-queer_sZuzana Gregorová, brno.cz,15. října 2009

Tradiční dělení na mužský a ženský svět zpochybňuje letošní ročník filmového festivalu Mezipatra. Začíná 23. října v Brně, od 2. listopadu pak v Praze.

Jubilejní 10. ročník přehlídky gay a lesbických filmů se koná s novým podtitulem: queer filmový festival. Proč queer? Toto slovo zahrnuje jak lesby, gaye, bisexuál(k)y a transgender lidi, tak nonkonformní heterosexuál(k)y a osoby, kterým jsou tradiční kategorie těsné, vysvětlují organizátoři. Mezipatra pořádá sdružení STUD Brno ve spolupráci s Brněnským kulturním centrem a v Brně se bude promítat v městských kinech Art a Scala.

Že nejde o okrajovou záležitost, dokládá historie festivalu - za devět let existence jej navštívilo více než 63 tisíc diváků. Zhruba polovinu tvořili lidé, kteří se v dotaznících rozdávaných po projekcích označili za heterosexuály. „Kromě kvality snímků je to i tím, že si vybíráme témata, která se týkají nás všech," vysvětluje zájem „sexuální většiny" ředitel festivalu Aleš Rumpel. „Mezipatra jsou ukázkou exportu brněnské kultury - vznikly u nás a rozšířily se do Prahy," říká náměstek brněnského primátora Martin Ander, který nad přehlídkou převzal (vedle např. bývalého prezidenta Václava Havla) záštitu. „Festival není určen menšině, ale většině a jde o skutečnou kulturní a společenskou událost."

Třetí světová válka pohlaví

Letošním hlavním tématem je „třetí světová válka pohlaví" - filmy a doprovodný program chtějí mapovat stereotypní představy o gendrových (rodových) rolích, které lidé zakládají na biologických rozdílech. Diváky do tématu vtáhne hned zahajovací film XXY (23. 10. ve 20.30 hodin, kino Scala) argentinské režisérky Lucíy Puenzo, jehož hlavní postavou je intersexuální Alex. Její rodiče se po porodu ubránili tlaku lékařů a nedopustili operaci, která by jejich dítěti předurčila pohlaví. Alex si však v pubertě odmítá jedno z pohlaví zvolit.

V programovém bloku Panoráma desetiletí uvidí návštěvníci nejlepší filmy posledních 10 let, které vybrali dramaturgové meziárodních queer festivalů ze Seattlu, Montrealu, Hamburku a dalších. V kategorii snímků o gayích je to Rok bez lásky (28. 10. ve 21 hodin, kino Scala), o lesbách Moje léto lásky (26. 10. ve 21 hodin, kino Art), nejlepším transgender filmem byl zvolen snímek Transamerika (30. 10. v 18 hodin, kino Scala) a dokumentem Fíkovníky (24. 10. ve 21 hodin, kino Art).

Dalším významným tématem 10. ročníku Mezipater je retrospektiva britského režiséra a výtvarníka Dereka Jarmana, která představí čtyři jeho díla, mezi nimi zakončovací snímek festivalu Edward II. (31. 10. v 18 hodin, kino Scala). „Je to adaptace renesanční hry o středověkém králi zpracovaná jako současný politický film," popisuje dramaturgyně festivalu Michaela Pňačeková.

Festival udělí tři ceny - cenu odborné poroty, studentské poroty a diváckou cenu. Vítězné snímky z minulých ročníků je možné zhlédnout on-line od 16. září na webu www.ceskatelevize.cz/mezipatra. Doprovodný program zahrnuje diskusní setkání, výstavy, literární čtení, divadelní představení, parties a netradiční turnaj v kulečníku. Kompletní program najdete na www.mezipatra.cz.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009