Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Třetí světová válka pohlaví se kvapem blíží

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Třetí světová válka pohlaví se kvapem blíží

fdb-091017-valka_sfdb.cz, 17. října 2009

Aneb již 23. října začíná 10. jubilejní ročník queer filmového festivalu Mezipatra. Už teď jsou zdarma ke zhlédnutí vítězné snímky z uplynulých ročníků festivalu.

Festival si letos klade ambiciózní cíl sledovat stereotypní představy o genderových rolích v majoritní společnosti, stejně jako v gay-lesbických komunitách: „Konformita vůči tradičním mužským a ženským rolím a hodnotám, které jsou jim přikládány, nás žene do Třetí světové války pohlaví. Najdeme gaye šovinisty a lesby, co se s gayi nebaví. Maskulinní gay machos, co pohrdají zženštělými homosexuály a butch lesby, které se vysmívají holkám s makeupem. A také spoustu strachu z transgenderu a nevyhraněné (bi)sexuality“, říká ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Do tématu nás vtáhne hned úvodní film Mezipater. Je jím výjimečný snímek argentinské režisérky Lucíy Puenzo XXY, který získal cenu Grand Prix de la Semaine de la Critique v Cannes a bude promítán na zahájení festivalu 23. října v brněnském kině Scala od 20.30 h. Intersexuální Alex čelí tlaku rodičů i svého okolí, aby se začlenil/a do většinové společnosti, což v podstatě znamená zvolit si jedno ze dvou pohlaví a naplňovat příslušnou genderovou roli. Alex si ale zvolit nechce…

Na publikum festivalu, který do dnešního dne navštívilo 63 000 lidí, čeká letos 100 filmů, které uspokojí široké spektrum diváků/ček. Na své si přijdou milovníci/e odlehčené zábavy, dokumentární tvorby i uměleckého filmu.

Na webu České televize jsou v sekci Specialy/Mezipatra/Vitezne-filmy/ zdarma ke zhlédnutí vítězné snímky z uplynulých ročníků festivalu. Každou středu zde přibývá jeden film.

Desátý ročník festivalu se uskuteční od 23. do 31. října v Brně a od 2. do 8. listopadu v Praze. Více o festivalu na www.mezipatra.cz

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009