Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Začala třetí světová válka pohlaví

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Začala třetí světová válka pohlaví

ln-091024-valka_sVojtěch Rynda, lidovky.cz, 24. října 2009

V Brně odstartoval desátý ročník filmového festivalu Mezipatra, který si vytkl za cíl přiblížit většinové společnosti lesbickou, bisexuální a transgender kulturu. Poté se přesune do Prahy.

S desátým ročníkem si přehlídka Mezipatra, kterou dosud navštívilo přes 63 000 lidí, pozměnila podtitul: z „českého gay a lesbického filmového festivalu“ se stal „queer filmový festival“. Užíváním slova „queer“ chtějí pořadatelé upozornit na panující přesvědčení, že heterosexualita je jediná normální a přirozená orientace, přičemž vše ostatní představuje odchylku.

Letošní Mezipatra běží do konce října v brněnských kinech Scala a Art, od 2. do 8. listopadu pak pokračují v Praze v kinosálech Lucerna a Světozor. Ozvěny přehlídky dále proběhnou v Olomouci, Českých Budějovicích, Českém Těšíně a v Ostravě.

Hlavní téma desátého ročníku naznačuje slogan Třetí světová válka pohlaví. Filmy a akce doprovodného programu v tomto tématu dokumentují stereotypní představy o genderových rolích, které lidé zakládají na biologických rozdílech, sledují, jak jsou pevně usazeny v každodenním životě, a odhalují jejich fungování i v rámci queer komunit. Aktuálně pořadatelé festivalu reagují například na nedávný rozruch kolem atletky Semenyaové a problémy s jejím zařazením do standardních sexuálních kategorií. Duhová všehochuť Stejně tak sahá napříč kategoriemi i výběr filmů: obsahuje snímky celovečerní i krátké, hrané i dokumentární, mainstreamové i artové. Možná nejznámějším titulem je komedie Brüno, v níž na sebe britský komik Sacha Baron Cohen bere personu fiktivní rakouské gay celebrity. Dokument Doba Harveyho Milka připomene politika a aktivistu, kterého světové filmové publikum zná hlavně z oscarového snímku Milk. Patrik, věk 1,5 je satirou na předstíranou toleranci švédského maloměsta a na snahu některých gayů imitovat heterosexuální modely: registrovaní partneři tu omylem dostanou k adopci místo batolete dospívajícího sígra. Chybět nebude blok krátkých gay filmů a pásmo snímků studentů FAMU.

Novou vizuální identitu festivalu vypracoval grafik Jan Kolář, ceny proln-091024-mezipatra-720 vítězné snímky vytvořilo duo designérů Zdeněk Vacek a Daniel Pošta opět v podobě funkčních kaleidoskopů. Každodenní zpravodajství z Mezipater vysílá stanice Rádio 1. Festivalové zpravodajství zajišťuje i Česká televize na kanále ČT 2 a prostřednictvím internetového speciálu www.ceskatelevize. cz/mezipatra.

Na něm je možné u příležitosti festivalového jubilea až do listopadu zdarma zhlédnout vítězné snímky předchozích ročníků. Diváci mezi nimi najdou například drsné německé drama Oi! Warning o vztahu skinheada a pankáče, woodyallenovskou komedii Miluji tě? z prostředí lesbického Londýna, tuzemské Pusinky či snímek Něco úplně nového, který tematizuje mimo jiné strach z pedofilie a získal vedle Ceny poroty i Diváckou cenu. Oceněné filmy doplní výběr dvaadvaceti krátkých titulů uvedených na Mezipatrech loni.

Doprovodný program zahrnuje vedle večírků například výstavy fotografií, setkání skupiny pro náctileté gaye či kulečníkový turnaj.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009