Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - V Mezipatrech povládne 3. světová válka pohlaví

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

V Mezipatrech povládne 3. světová válka pohlaví

pragueout.cz-091031-valka pohlavi_sAlžběta Jílková, PragueOut.cz, 31. října 2009

Mezipatra po desáté mezi 2. a 8. listopadem. Mezipatra po desáté už nebudou jen gay/lesbickým filmovým festivalem, ale queer filmovým festivalem. „Festival neukazuje pouze filmy o gayích a lesbách a nechodí na něj jen gayové a lesby. Queer má v sobě jistý politický náboj, příslib narušování uvyklých fixních identit,“ uvedl ředitel festivalu Aleš Rumpel v rozhovoru s Kamilem Filou. Nová orientace, nový náboj. A filmy nejen o vztazích homosexuálů, ale i heterosexuálů, kteří se nemusí cítit v daných a definovaných rolích muž/žena stoprocentně svoji… A to je queer.

Festival slavnostně otevře vítězný divácký snímek loňského ročníku Snídaně se Scottem a následuje XXY, příběh Alex, která stojí na velmi křehké hranici – být chlapcem, nebo dívkou? Pohlaví jí rodiče nezvolili, ale je nutné se pod tlakem okolí rozhodnout.

K navštívení je i americký snímek Brüno, poukazující na zakořeněnou homofobii a diskriminaci homosexuálů, dokument Doba Harveyho Milka, prvního otevřeně vystupujícího homosexuálního politika, nebo Rok bez lásky alias autobiografické vyprávění podle deníku Pabla Péreze, který v posledním roce svého života nachází uspokojení na hranici mezi slastí a bolestí v SM leather klubech.

A ještě mnoho dalších. Třeba Oi!Warning o homosexualitě mezi skinheady. Další a další.

Letošní program zahrnuje také retrospektivu Dereka Jarmana, anglického režiséra, výtvarníka a spisovatele, který před patnácti lety podlehl AIDS. „Přes exhibující pojetí některých scén se jedná spíše o introvertní kinematografii, která se snaží vizuálně zachytit emocionální stavy mysli jedince a současného světa,“ píše pro Cinepur Jiří Ptáček. Do programu je zařazen filmový portrét Ludwiga Wittgensteina, filozofa 20. století hledajícího lingvistické možnosti a hranice napříč nekonvenčním způsobem života. V protiválečném snímku Válečné rekviem kombinuje poetické záběry s dokumentárními ze skutečných válečných konfliktů. Ve snímek Zahrada prolíná pak Jarman úvahy o křesťanství, lidské smrtelnosti a postavení homosexuálů ve 20. století. A konečně Eduard II., adaptace hry Christophera Marlowa, odehrávající se v prostoru vymydlených stěn, kterému nutně dominuje herecký um hlavních představitelů.

Pokud se chcete dozvědět něco více o Derekovi, neopomiňte dokumentární kousek Derek. V rámci festivalu navíc proběhne v Galerii Václava Špály výstava The Other Kind of Blue, přehlídka Jarmanových experimentálních a autobiografických děl spolu s reakcemi mladých umělců.

A nechybí ani bloky krátkých filmů. Do náplně programu se zapojili i mladí studenti filmových škol ve speciální sekci Queer as FAMU. „K našemu velkému údivu vzniklo několik FAMU filmů, které jsou teplé - a to od dokumentů (Roma Boys) přes klasické vyprávěnky (Naděje s Jiřím Mádlem, Vilmou Cibulkovou a Miroslavem Etzlerem) po experimenty (Shledání). Myslím, že je to tím, že je teď na FAMU generace queer studentů a studentek,“ dodává k programu Aleš Rumpel.

Jubilejní 10. ročník Mezipater slavnostně připravil webovou sekci, kde můžete zhlédnout oceněné snímky minulých ročníků. Mezi nimi najdete například české Pusinky, Miluji tě nebo Medvídě, a každou středu do začátku festivalu budou přibývat další. Viz http://www.mezipatra.cz/2009/pro-navstevniky/unikat-vitezne-filmy-uvidite-na-webu-zdarma.html

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009