Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Umělecká reakce Tamary Moyzes na rasismus a extremismus

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Umělecká reakce Tamary Moyzes na rasismus a extremismus

romea.cz-091031-vystava_sFrantišek Kostlán, Romea.cz, 31. října 2009

V rozhovoru s Tamarou Moyzes probíráme její umělecký projekt Česká selekce, který je součástí ojedinělé výstavy, uvedené pod názvem The Other Kind of Blue v galerii Václava Špály. Ta sídlí na Národní 30 v Praze 1. Výstava potrvá do 8. listopadu 2009, vstupné je 60 korun.

Výstavu uvádí filmový festival Mezipatra. Jde o spojení experimentálních filmů a krátkých videí proslulého britského režiséra Dereka Jarmana (1942 – 1994), s bezprostřední reakcí na jeho dílo v podání českých a slovenských umělců Dariny Alster, Tamary Moyzes a Radima Labudy. Ti reagující na Jarmanovu sensualitu, experimentátorství i jeho otevřenou politizaci vlastní homosexuality. Název výstavy odkazuje k Jarmanově legendárnímu autobiografickému filmu Blue natočenému v době, kdy autor nakažený virem HIV pomalu ztrácel zrak.

 

Oficiální podání výstavy zní, že jde o promítání filmů a krátkých videí proslulého britského režiséra Dereka Jarmana a následnou reakci na jeho tvorbu v podání několika českých a slovenských autorů, včetně tebe. Jak bys uvedla tuto výstavu ty sama, svými slovy?

TM: Mne samej je tvorba Dereka Jarmana velmi blízka a preto pre mňa nebola ľahká úloha naňho reagovať. Nakoniec som usúdila, že bude najlepšie ak zostanem Tamarou Moyzes, teda sama sebou. Som politická umelkyňa a preto je logické, že reagujem na otvorenú politizáciu Jarmanových diel. Ja sama mám na výstave dve diela. Jedno spoločné s umelkyňou Darinou Alster, "Bianca Braselli a Benedictus XVI". A cyklus fotografií "Česká selekce".

V čem konkrétně spočívá smysl nebo hybný moment tvé části výstavy? Na co tím chceš upozornit a jakým způsobem?

TM: Dielo "Česká selekce" vzniklo ako reakcia na pochod extremistou v litvínovskom Janove. A ako reakcia na tragédiu z Vítkova, kde extremisti vhodili zápalné flaše do okna romskej rodiny Anny Sivákové a Pavla Kudrika. Kôli čomu musí nevinné dvojročné dieťa Natálka, dnes žiť s doživotnými dôsledkami. Chcela som upozorniť na vzrast rasizmu a xenofóbie v našej spoločnosti. Spoločenská nálada mi začala trochu pripomínať 90-te roky.

V roli obětí útoků motivovaných rasovou nesnášenlivostí a homofobií se na tebou použitých fotografiích objevují známé osobnosti, Lejla Abbasová, Ali Amiri, Jarmila Balážová, Radoslav "Gipsy" Banga, Robert Ferko, Aňa Geislerová, Jan Musil, Tomio Okamura, Yemi A.D. Proč sis vybrala právě je?

TM: Vybrala som interpretou, ktorý sú z odlišných kultúrných, etnických a náboženských prostredí. Zistila som, že keby mi jeden z nich odmietol, bol by to pre projekt velký problém. Ešte stále sme natolko homogénny, že by bolo zložité hladať náhradu. Ale to sa našťastie nestalo. Každý na seba zobral symbolicky nie len meno (iniciály), ale aj zjazvenie (pre nás neznámych) ľudí, ktorých úmrtie, či napadenie bolo dôsledkom pravicového extremismu.

Preto meno "Česká selekce". Mali by sme si uvedomovať cez tých, ktorých sme priali a máme ich radi, že sme všetci stejný.

Jak bys ve zkratce definovala „politické umění“?

TM: Politické umenie často pracuje s vizualitou kampaňe, využíva estetiku reklamy. Snaží sa osloviť vätšinovú spoločnosť, pre ktorú je tento jazyk lahko čitatelný. Ja dokonca považujem za samotné dielo článok, ktorý výde o projekte v bulvárných časopisoch. To je pre mňa ozajstný verejný priestor. To všetko by sa samozrejme nepodarilo, keby som do diela neangažovala mediálne známe osobnosti

Tamara Moyzes: Česká selekce / Czech Selection

Podoby zranění, které na sobě mají protagonisté projektu Česká selekce, se opírají o případy násilí spáchaného v důsledku pravicového extremismu. Konkrétní forma jizev a propojení fotografií s texty však nerekonstruuje jednotlivé případy doslovně, ale symbolicky pracuje s reálnými fakty.

Lejla Abbasová
Moderátorka, tisková mluvčí a poradkyně ministra pro lidská práva a národnostní menšiny

Foto: Michal Šajmír

Neznámí pachatelé připomínající příznivce hnutí skinheads fyzicky napadli D. B., občanku Ghany, nar. 1976, při jízdě tramvají mezi stanicemi Balabenka a Palmovka. Vzhledem k vážným zraněním byla převezená na ošetření do FN Bulovka. Případ byl veden jako přestupek a později byla věc překvalifikována jako trestný čin hanobení národa, rasy a přesvědčení. Následně byl případ odložen.

Ali Amiri
Lékař, zpěvák, herec

Foto: Dana Kolářová

Dva skinheadi, J. S., nar. 1981, a P. Z., nar. 1979, napadli okolo půl třetí ráno na diskotéce v ulici Biskupcova Súdánce, H. E. A., nar. 1974,, studenta VŠE ze Súdánu. Křičeli rasistická hesla a vyhrožovali mu zabitím. Súdánec se před nimi schoval na VŠ koleje Jarov, kam ho P. Z. pronásledoval. V areálu VŠ kolejí studenta dostihl a bodl ho dvakrát do břicha. Súdánský student na následky zranění zemřel. Druhému skini přeřezali šlachy na ruce. Městský soud v Praze uložil P. Z. trest odnětí svobody na 14 a půl roku ve věznici s ostrahou a J. S. 7 a půl měsíce nepodmíněně ve věznici s dozorem. Oba se odvolali. P. Z. byl Vrchním soudem v Praze odsouzen na 13 a půl roku odnětí svobody ve věznici s ostrahou a J.S. k trestu v délce sedm a půl měsíce podmíněně, se zkušební dobou na tři roky a dohledem.

Jarmila Balážová
Novinářka, moderátorka, šefredaktorka romského měsíčníku Romano Voďi

Foto: Jarka Šnajberková

V noci 19. dubna zaútočili žháři na domek devítičlenné romské rodiny z Vítkova na Opavsku. Do domu vhodili tři zápalné láhve s benzínem. Při následném požáru byli tři lidé zraněni. 33 letý P. K. a 27 letá A. S. utrpěli těžké popáleniny. Dvouletá N. S., která je stále v péči popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice, utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla a její stav je nadále vážný. Policie v polovině srpna v souvislosti s útokem zadržela dvanáct osob sympatizujících s extremistickými skupinami. Na čtyři z nich byla uvalena vazba. Policie čtveřici obvinila za pokus o vraždu s rasovým motivem. Někteří z nich se k trestnému činu doznali.

Radoslav "Gipsy" Banga
Rapper, hudebník a zpěvák

Foto: Jarka Šnajberková

Dvaadvacetiletý rasistický skinhead P. K. napadl a brutálně zabil šestiletého romského chlapce R. R., který si hrál v místním parku. P. K. ho nejprve rdousil rukama. Posléze bezvládného chlapce přenesl do objektu bývalé koželužny, kde jej dál škrtil elektrickým kabelem, a poté mu skleněným střepem způsobil hlubokou bodnořeznou ránu. Pachatel byl pravomocně odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody v délce trvání 17 let.

Robert Ferko
Moderátor, redaktor Českého rozhlasu

Foto: Michal Šajmír

Tři útočníci napadli kolem druhé hodiny ranní po diskotéce v KD Sázava Roma K. B., kterého jeden z útočníků pobodal boxerem s vysouvacím nožem do krku. V důsledku tohoto zranění K. B. zemřel. Útočník byl zaměstnancem bezpečnostní agentury Alma. Krajský soud v Praze odsoudil Z. Š., nar. 1972, pro trestný čin vraždy k trestu odnětí svobody v trvání 11 let do věznice s ostrahou. Vrchní soud v Praze v odvolacím řízení rozsudek Krajského soudu potvrdil.

Anna Geislerová
Herečka

Foto: Michal Šajmír

M. Y. se v Židovském městě v Praze stala terčem útoku tří ultrapravicových extrémistů. Útočníci napadli M. Y., když vyšla před košer restauraci v Široké ulici a častovali ji rasistickými nadávkami, údery pěstmi, kopanci a jeden z útočníků po ní dokonce hodil dlažební kostku. Žena vyhledala pomoc v restauraci, jejíž personál se proti útočníkům postavil. Tři extrémisty ve věku 21 a 23 let zadržela na útěku policie ještě v židovské čtvrti.

Jan Musil
Moderátor

Foto: Dana Kolářová

Po té, co opustil brněnský gay klub Red Cat, byl M.F. napaden třemi sympatizanty hnutí skinheads. Tito nejprve zaútočili pěstmi a kopanci. Útok doprovázeli homofobními urážkami. Mladík se zachránil útěkem. Následně incident byl nahlášen na policii nicméně pouze jako důsledek blíže nespecifikovaného pouličního násilí a nikoli jako případ extremistického násilí motivovaného homofobií.

Tomio Okamura
Tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, podnikatel

Foto: Dana Kolářová

Brněnský policista D. P. ubil během zákroku hlídky proti narušování sousedského soužití Vietnamce H. S. L. Cizinec utržil několik ran pěstí. Výsledkem byla zlomená žebra a natržená slezina. Následně byl umístěn do policejní cely, kde se jeho zdravotní stav zhoršil natolik, že na druhý den ráno mu musela být přivolána sanitka. H. S. L. byl převezen do nemocnice, kde zemřel. Útočníkovi hrozí až 15 let. S ním jsou za zneužití pravomoci veřejného činitele stíháni i další dva policisté, kteří útoku přihlíželi a proti kolegovi nezakročili. Hrozí jim šest měsíců až tři roky vězení.

Yemi A.D.
Tanečník, moderátor

Foto: Jarka Šnajberková

J. M., nar. 1971, zaslal nejméně dvakrát poštou občanu Angoly A. L., nar. 1965, korespondenční lístek, ve kterém před jméno adresáta uvedl "podčlověk-negr, zkurvenej negr a nedger" a podepsal se Rudolf Hess. Dále v textu dopisů napsal: "těš se černá hubo, Sieg heil, Heil Hitler, všichni negrové jsou pouze výkaly společnosti, chcípni černá svině, smrt pro všechny černé svině" apod. Týden na to vhodil J. M. do okna bytu A. L. lahev naplněnou benzínem. Následkem útoku utrpěl A. L. popáleniny na 15% těla. Rozsudkem obvodního soudu byl obžalovaný odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání dvou let podmíněně na dobu pěti let. Na základě odvolání státního zástupce byla věc usnesením městského soudu vrácena obvodnímu soudu k novému projednání. Ten odsoudil obžalovaného k šesti měsícům nepodmíněně do věznice s dohledem.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009