Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Desátý ročník Mezipater s rozpaky

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Desátý ročník Mezipater s rozpaky

mfd-091023-mezipatra1-720_vMladá fronta DNES (Jižní Morava), 23. října 2009

Brno - Do desátého ročníku dnes večer v brněnském kině Scala vstoupí queer filmový festival Mezipatra. Přehlídka titulů s tematikou gay, lesbických i jiných sexuálních menšin může slavit kulatiny v rodném městě s rozpaky. Brněnští zastupitelé letos zamítli finanční podporu. A už tradičně akci odmítl zaštítit primátor Roman Onderka (ČSSD).

„Nejsem homofobní, jiné akce ale považuji za důležitější,“ poznamenal v předvečer zahájení Onderka. Zamítnutí padesátitisícové dotace je podle něj kolektivním rozhodnutím pětapadesáti brněnských zastupitelů. „Většina z nich prostě tuto dotaci nedoporučila,“ uzavírá primátor Onderka.

K festivalu se otevřeně hlásí a zaštiťuje jej už tři roky Václav Havel, patrony festivalu letos budou i pražský primátor Pavel Bém či jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Je to citlivá otázka. Zamítnutí podpory myslím ukazuje osobní postoje jednotlivých radních k této akci,“ uvedl náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL).

Pořadatelé festivalu zdrženlivý a poněkud neúčastný postoj představitelů Brna nechápou. „Mezipatra jsou jediný festival na jihu Moravy, který má celorepublikovou televizní kampaň. Festival je i brněnským exportem do zbytku republiky,“ říká ředitel akce Aleš Rumpel. Kromě Prahy se totiž festivalové ozvěny Mezipater konají v Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích, Českém Těšíně a Pardubicích.


FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009