Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Mezipatra nechtěná i žádaná

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mezipatra nechtěná i žádaná

mfd-091023-mezipatra2-720_vLuboš Mareček, Mladá fronta DNES (Jižní Morava), 23.října 2009

Brno - Po deseti letech existence se z queer filmového festivalu Mezipatra, který dnes začne v brněnském kině Scala, stal navštěvovaný i respektovaný podnik.

„Mezipatra mají výjimečnou energii. Program je skvělou směsí experimentu, retrospektiv a nové tvorby,“ prohlásila režisérka Greta Schiller, která loni získala prestižní cenu Emmy. Se sympatiemi k přehlídce se už léta netají Václav Havel. „Filmový festival Mezipatra se stal respektovaným registrovaným partnerem ostatních filmových přehlídek, které se v České republice konají,“ prohlásil někdejší prezident.

O to víc pořadatele mrzí nezájem brněnských oficiálních míst. „Podpora festivalu gay a lesbického filmu by vysílala signál, že Brno je otevřené město, které podporuje různorodost. Zatím ale radnice vysílá signál zcela opačný,“ posteskl si ředitel akce Aleš Rumpel.

„Chceme nabourat stereotypy o teplých“

Vedení festivalu přitom nevstřícnost města nechápe. Brno podle Rumpela totiž z akce také profituje. „Festival hostuje v městských kinech, dává zakázkymístním reklamním a propagačním společnostem, hotelům, pronajímá kluby. V celkovém rozpočtu festivalu to daleko přesahuje padesátitisícový vklad Brna, který se mu mnohonásobně vrátí,“ míní Rumpel.

Rezervovanost brněnské radnice letos svérázně překlenula strana Zelených a sdružení Brno 2006. Padesátitisícové manko městského příspěvku zastupitelé těchto stran překlenuli dárkovým šekem v hodnotě neudělené dotace. „Podporou festivalu má Brno výjimečnou příležitost bojovat proti intoleranci,“ prohlásila před časem Zuzana Derflerová Brázdová, zastupitelka za Brno 2006.

A právě prvotní ambice přehlídky, kterou mnozí vnímají jako propagaci homosexuální kultury, tkvěla podle Rumpela právě v napomáhání chápání gay a lesbické komunity jako nedílné součásti společnosti skrze film a umění. „Chtěli jsme nabourávat stereotypy o teplých,“ uvedl doslova Rumpel.

Dnes už prý organizátorům zdaleka nejde pouze o zastávání se menšin a jejich filmové kultury. „Chceme vytvářet rovné podmínky pro prezentaci neheterosexuálního filmu a umění,“ vysvětlil Rumpel.

Uplynulé desetiletí této svérázné filmové přehlídky však dodnes zrcadlí postoje veřejnosti ke gayům a lesbám. Havlova narážka na „registraci“ souvisela s tuzemským bojem o přijetí zákona o registrovaném partnerství. Ještě před třemi lety vyvolaly festivalové ozvěny pozdvižení v Českém Těšíně, kde občané zorganizovali petici na protest proti „mravnímu ohrožení dětí a mládeže“.

„Mám k akci zcela neutrální postoj. Město na ni jistě přispívat nemusí,“ uvedl lidovec a náměstek brněnského primátora pro kulturu Daniel Rychnovský. Na svém rozhodnutí neudělit záštitu trvá na rozdíl od svého pražského kolegy a jihomoravského hejtmana už třetím rokem brněnský primátor Roman Onderka.

Festival ovšem budí o dost drsnější vášně i mimo politická patra. „A na tý fotce si nejspíše nějakej teplej žid schovává vocas, aby nebyla vidět obřízka (mezi židama je teplejch procentuelně mnohem víc),“ komentoval ve webové diskusi pro Lidové noviny anonym popisující letošní plakát a grafický design festivalu. Na propagačních materiálech si totiž nahý mladý člověk zakrývá pohlaví tak, aby nebylo možné poznat, zda se jedná o dívku či chlapce.

Dnes festival začíná filmem XXY. Na publikum Mezipater, která dosud navštívilo 63 000 lidí, čeká letos stovka filmů. Od odlehčené zábavy, dokumentární tvorby, až po umělecké snímky.

  • Festivalové tipy
    Mezipatra v Brně

Pátek 23. 10. 20.00 kino Scala - XXY - snímek argentinské režisérky Lucíy Puenzo získal cenu Grand Prix de la Semaine de la Critique v Cannes

Sobota 24. 10. 18.00 kino Art - Derek -dokumentární film o režisérovi Dereku Jarmanovi, jehož retrospektivu uvádí letošní Mezipatra 21.00 kino Scala - Pedro -snímek natočený podle skutečných událostí. Vypráví příběh Pedra Zamory, mladého HIV pozitivního gay aktivisty

Neděle 25. 10. 21.00 kino Art - Bi či nebi? -Mladé americké režisérky se v tomto dokumentu vydaly na cestu neznámým terénem bisexuality. Desátý ročník festivalu Mezipatra se uskuteční od 23. do 31. října v brněnských kinech Scala a Art. (Zdroj: www. mezipatra.cz)

  • Výherci soutěže

K zahájení festivalu Mezipatra vyhlásila brněnská redakce MF DNES soutěž o vstupenky na slavnostní zahájení a permanetky.

Lístky získávají: Soňa Matoulková: Brno, Igor Rozák: Brno, Lenka Bémová: Kuřim-Podlesí, Radim Szegény: Dražovice, Tomáš Hruška: Brno, Lukáš Nechvátal: Slavkov u Brna, Dagmar Doležalová: Brno, Anna Tomenendalová: Třebíč, Michal Doležal: Měnín, Vladan Fajkus: Domanín a Silvie Kovářová: Brno

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009