Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Pražská Mezipatra v plném proudu

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pražská Mezipatra v plném proudu

my.cz-090511-v plnem proudu_sDaniela Pokorná, My.cz, 5. listopadu 2009

Brno má svá Mezipatra již za sebou. Od 23. do 31. října mohli návštěvníci zhlédnout nespočet filmů zabývající se především gay a lesbickou tématikou. Den D v Praze nastal 2. listopadu, když se v sále pražské Lucerny představil další již 10. ročník Mezipatra Queer filmový festival s letošním tématem "III. světová válka pohlaví“.

Neuvěřitelná slova, neuvěřitelní moderátoři, neuvěřitelné filmy

V tomto duchu se vedl i celý uvítací výbor, který přinesl určitě záživnější ceremoniál, než tomu bylo v minulých ročnících. Dekorace z živých lidských těl kontrastující a doplňující nový vizuál Mezipater byl rozhodně unikátní. Krásné ženské tělo představující lampu, mladí lidé zahalení v černých stuhách použitelní jako židle či stoly nebo držák na mikrofon. A dva neuvěřitelní moderátoři, dokonale demonstrující válku pohlaví. "…buzno sem..., nebuď naštvaná, hnusná lesba…“, obdobná slova se linula celý večer zcela zaplněným sálem. Samozřejmě jsme si vyslechli poděkování "všem“ od hlavního ředitele Aleše Rumpela a několik pár slov od velmi zajímavých porotců, které letos tvůrci Mezipater vybrali.

Zahajovacím filmem se stal argentinský snímek XXY, který pojednával o patnáctileté Alex, která se narodila jako hermafrodit (měla pohlavní znaky obou pohlaví). Podobně zajímavé snímky budou představovány po celý týden v kinech Lucerna a Světozor.

Nechybí ani mladá tvorba z FAMU

Ve středu 4. listopadu v 18 hodin se v kině Lucerna promítá film Pedro, natočený podle skutečného příběhu mladého HIV pozitivního gay aktivisty. Projekce filmu je věnována Vladimírovi Kováčovi, českému aktivistovi, který letos 26. února ve věku 33 let zemřel na AIDS, a jehož při této příležitosti nelze nevzpomenout. Také jsou připraveny snímky jako "Queer as Famu“, blok krátkých filmů pojednávající o homosexualitě vytvořené na školní půdě FAMU, krátké lesbické filmy "Choulostivá místa žen“ či gay snímek "Muž, který miloval Yngveho“.

Čtvrteční program nabízí známý snímek Sacha Barona Dojena "Brüno“, film "Wittgenstein“ uvedený v sekci Pocta Deriku Barmanovi či soutěžní snímek plný dramatu "Spálit mosty“. Samozřejmě nezapomeňte na velké množství doprovodných programů, jako jsou výstavy, diskuse a parties.

Permanentku, obsahující 7 volných vstupů na projekce si můžete koupit na pokladně v kině Lucerna za cenu 490 korun. Jednotlivá představení stojí 95 korun.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009