Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Mezipatra ohlašují vítězné filmy

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mezipatra ohlašují vítězné filmy

scena.cz-091110-vitezne filmy_sScena.cz, 10. listopadu 2009

Závěrečný večer v Lucerně přinesl vítěze ve třech kategoriích. Cenu hlavní poroty za celovečerní film si odnáší film Umřít jako muž od portugalského režiséra João Pedra Rodrigueze. Cenu studentské poroty za nejlepší krátkometrážní film získal izraelský snímek Zrádce. Diváckou cenu za nejoblíbenější film získal film Patrick, věk 1,5.

V hlavní porotě zasedli/y James McKay z Velké Británie, producent zásadních filmů Dereka Jarmana, Jack Judith Halberstam, přední americká teoretička genderové a queer teorie, bratři Benjamin a Dominik Redingovi z Německa, režiséři kultovního filmu Oi! Warning a českou zástupkyní v porotě byla Veronika Bednářová, redaktorka Reflexu. Porota vybírala ze 12 soutěžních snímků z mnoha zemí, které se zabývaly širokým spektrem témat a byly natočeny v rozličných vizuálních stylech. Jak se členové a členky vyjádřili/y, zapůsobila na ně vysoká kvalita filmů v soutěži, z nichž každý rozproudil diskuse a získal si svůj díl obdivu.

Vítězným filmem se nakonec stal nejnovější snímek portugalského režiséra Joãoa Pedra Rodrigueze UMŘÍT JAKO MUŽ (2009). Vypráví příběh stárnoucí hvězdy drag show. Tonia se odhodlává k operativní změně pohlaví, ke kterému ji nutí mladší přítel Rosário, v definitivním rozhodnutí jí však brání její náboženské přesvědčení. Vztah s nevyrovnaným mladíkem je pro ni zničující a navíc zjišťuje, že je vážně nemocná. Ve snaze uniknout problémům přinutí Rosária, aby se spolu vydali na cestu k němu domů, kam už on dávno trefit nedokáže. Ztraceni v magickém lese, otevírá se před nimi dobrodružství, které ani jeden z nich nečekali. Snímek ovlivněný fassbinderovskou estetikou měl letos premiéru v Cannes.

Ke svému vítězství na letošním ročníku Mezipater řekl: „Jsou festivaly, kde musíte být kvůli kariéře. Jsou festivaly, kam jedete a vzápětí je zapomenete. A jsou festivaly, které se vám dostanou pod kůži, kam se chcete vracet, a cítíte, že lidé, které tu zběžně potkáváte, se mohou stát vašimi přáteli. Mezipatra jsou přesně takovým festivalem. Naneštěstí jsem tento rok nemohl přijet, ale jsem nesmírně rád, že můj film, který měl letos v květnu premiéru v Cannes, získal svou první cenu právě tady. Rád bych poděkoval porotě a celému festivalu za toto ocenění a za hodnocení, které reflektuje skutečnost, že ve filmech jde o víc, než o vyprávění příběhů. Film by měl být zážitkem i z hlediska formálního zpracování, a to se všemi riziky, které takový zážitek přináší.“

Po pečlivém zvážení se hlavní porota navíc rozhodla udělit Čestné uznání filmu XXY argentinské režisérky Luciy Puenzo z roku 2007 za citlivé zpracování obtížného námětu. Porota zvláště ocenila vynikající herecký výkon hlavní představitelky Inés Efron.

Cenu za nejlepší krátkometrážní film získal izraelský snímek ZRÁDCE (2009) režiséra Tomera Velkoffa, v němž se domácí večeře stabilního páru po oznámení o rozchodu zvrtne v bolestné zkoumání jejich vztahu a řadu emocionálně vypjatých situací. Dle poroty je film „autentickým upřímným vhledem do intimity homosexuálmího vztahu, a zároveň je schopen hovořit k divákům bez ohledu na jejich vlastní sexualitu."

Cenu za divácky nejoblíbenější film dostal, stejně jako vloni, film o gay rodičovství. Snímek PATRICK, VĚK 1,5 pojednává o manželském páru, Göranovi a Svenovi, kteří se přestěhují do satelitního městečka a těší se na adopci 1,5 ročního Patrika, kterému připravují útulný a láskyplný domov. Leč, co se nestane − chybou byrokratického aparátu jim je přidělen Patrik, kterému je 15 let, a navzdory svému andělskému vzhledu je to pěkný pubertální sígr. Nastalá situace je velikou zkouškou pro všechny zúčastněné. Snímek režisérky Elly Lemhagen je satirou na předstíranou toleranci švédského maloměsta, stejně jako snahu některých gayů imitovat tradiční heterosexuální model rodiny. Jak již je tradicí, budeme se snažit divácky nejoblíbenější film zajistit k opětovnému promítání pro příští ročník Mezipater.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009