Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Anketu Gaystars vyhrála Helena Vondráčková

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Anketu Gaystars vyhrála Helena Vondráčková

ceskenoviny-091021-gaystars_sČeskénoviny.cz, 21. října 2009

Praha - Absolutním vítězem ankety Gaystars Osobnost roku 2009 se stala Helena Vondráčková. Populární zpěvačku vybrali prostřednictvím SMS zpráv čtenáři internetového serveru www.gaynet.cz určeného homosexuálům. V dílčích kategoriích ankety pak zvolili mimo jiné nejlepší gay projekt, gay umělce a gay klub.

"Překvapilo mne to, ale zároveň potěšilo," řekla ČTK po oznámení výsledků Vondráčková. Gaye řadí mezi své časté fanoušky, kteří se k ní vždy chovali hezky a obdivovali ji. Někteří se prý dokonce snažili napodobit i její vzhled, dodala s úsměvem.

"Anketa pomáhá integrovat gaye do společnosti," vysvětlil smysl akce organizátor ankety Jiří Jarkovský.

Připomněl, že homosexualita byla před dvaceti lety patřila mezi společenská tabu. V současnosti je však podle něj většinová společnost vůči gay komunitě mnohem tolerantnější.

Získat cenu Gaystars mohou také heterosexuálové. Ocenění se letos udělovala již potřetí a do ankety přišlo 8255 hlasů. Nejlepším umělcem zvolili hlasující výtvarníka Martina Foretníka, druhý skončil známý fotograf Robert Vano. V kategorii projektů vyhrál před filmovým festivalem Mezipatra portál gaynet.cz. Gay ikonou za ženy se stala hudební hvězda Helena Vondráčková a mužskou ikonou byl již potřetí zvolen organizátor charitativních projektů a soutěže Muž roku David Novotný. Titulem gay star roku 2009 se může pochlubit moderátor České televize Aleš Cibulka, který sesadil loňského vítěze, herce Lumíra Olšovského. Primát v kategorii nejlepší gay klub již potřetí obhájil brněnský podnik Red Cat.

Součástí vyhlašovacího ceremoniálu byly módní přehlídky a pěvecká vystoupení řady umělců v čele s Helenou Vondráčkovou.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009