Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Brno chce Mezipatra!

logo Mezipater

10. queer filmový festival Mezipatra 2009

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Brno chce Mezipatra!

Brno chce Mezipatra!K mnohým z vás se zhruba před měsícem dostala zpráva, že brněnský primátor Roman Onderka při rozdělování městských dotací pro kulturní oblast navrhl radě zrušení navržené dotace pro Mezipatra.

Přijďte ve středu 15. dubna do klubu Desert primátorovi ukázat, že  Mezipatra do Brna patří!

Dozvíte se informace o kauze „Mezipatra bez brněnských dotací“, uslyšíte novou píseň ČokoVoko, kterou duo složilo jako reakci na škrt zastupitelstva, a promítneme vám nejlepší krátké filmy za poslední ročníky festivalu. Vstup zdarma!

Fakta:

Ačkoli kulturní komise rady dotaci ve výši 50 tisíc korun schválila a doporučila její udělení, radní odhlasovali pravý opak a zastupitelstvo tuto změnu pak už jen potvrdilo. Na stranu Mezipater se dali zastupitelé ze strany Zelených a členové sdružení Brno 2006. Ti se zavázali k tomu, že částku ve výši neudělené dotace věnují sami, a to z peněz, které dostávají jako odměnu za práci v představenstvech městských společností.

Když se média pana Onderky ptala, jaký byl důvod jeho zamítavého doporučení, dostala i tyto odpovědi: „Na můj návrh byly dotace sníženy z padesáti tisíc korun na nulu. Na akci město přispělo v posledních dvou letech a to podle mě stačí na to, aby se festival rozhýbal a dokázal uživit sám.“ (pro Brněnský deník). Náměstek primátora za KDU-ČSL Daniel Rychnovský otevřeně prohlásil, že při rozhodování hrál roli i fakt, že jde o festival gay a lesbických filmů.

Informace z médií najdete zde .

Festival a město:

Je celkem jisté, že částka 50 tisíc tvoří pouze zlomek z celkové sumy rozdělované na dotacích (přes 12 milionů). Festival navíc hostuje v městských kinech, dává zakázky místním reklamním a propagačním společnostem, hotelům, pronajímá kluby. Všechny tyto položky tvoří v celkovém rozpočtu festivalu sumu daleko přesahující 50 tisíc, takže městu se jeho vklad mnohonásobně vrátí.

Festival za poslední léta roste a získává stále větší věhlas a podporu, a to nejen v rámci naší republiky. Je to jediná brněnská akce, která se teprve posléze přesunula do Prahy a také do dalších velkých měst. Každý rok představujeme filmy úspěšné na světových festivalech, přivážíme zajímavé hosty, provádíme osvětu o HIV/AIDS pro školáky, snažíme se o detabuizaci tématu homosexuality. Mezipatra nelze považovat za festival pouze pro homosexuální komunitu, jak ukazují naše průzkumy; za několik posledních let je mezi diváky vždy více jak 50 % heterosexuálů.

Ačkoli jsme primátora hned po zamítnutí dotace požádali o schůzku, dosud jsme neobdrželi žádnou odpověď.
Předpokládáme, že jeho negativní gesto nevzešlo z nepřátelství vůči festivalu nebo snad z nějakého ideologického konfliktu, ale pouze z neinformovanosti pana Onderky.

Akce:

Každopádně festival v Brně bude, protože víme, že máme podporu diváků, ale také části zastupitelstva, které si uvědomuje, jaký význam Mezipatra nejen pro Brno jako město, ale i pro jeho obyvatele, mají.

Jestli chcete Mezipatra v Brně i vy, přijděte 15. 4. ve 20:00 do Desertu (Rooseveltova 591/11).

 

{youtube}s6nfAQfUV0U{/youtube}

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2009

Mezipatra 2009

  • Diváci: 12 500
  • Projekce: 89
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 100
  • Web: 50 500 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Pardubice, Č.Budějovice

Ocenění 2009