Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Pro média

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Pro média

Contact for media:

  • Tereza Hendlová, tel. +420 736 537 238
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Praha, 16. 11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra už zná vítěze tří soutěžních kategorií: cenu za nejlepší celovečerní film udělila hlavní porota baskickému snímku 80 dní, cenu za nejlepší krátkometrážní snímek udělila studentská porota izraelskému filmu Tom a festivalové publikum odhlasovalo diváckou cenu pro německý film Saša

Praha, 14.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra vyzývá své diváky a divačky, aby 15. 11. ve 20:45 hod vzali své matky do kina Lucerna na debut kanadského režiséra Xaviera Dolana Zabil jsem svou matku, jednoznačně divácky nejnavštěvovanější film brněnské části festivalu. Film pojednává o strastiplném dospívání a poslouží jako katarze pro všechny matky a děti, které přežily pubertu. Mezipatra dají všem matkám v doprovodu svých dětí vstup zdarma.

Praha, 12.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra včera večer zahájil v pražské Lucerně a je v plném proudu. V následujících dnech bude festival hostit zajímavé zahraniční filmové tvůrce, kteří budou uvádět své filmy a účastnit se debat s publikem. Kromě filmových hostů budou na Mezipatrech v rámci série Queer Café přednášet osobnosti mezinárodní queer teorie a mezi vzácné festivalové hosty patří samozřejmě renomovaní členové a členky hlavní festivalové poroty.

 

Praha, 11.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra letos poprvé zahajuje spolupráci s mezinárodní organizací Amnesty International zabývající se ochranou lidských práv. Amnesty International oslovila organizátorský tým festivalu se zájmem o zapojení do kampaně proti stereotypům v médiích. Návštěvnívci a návštěvnice festivalu mohou v rámci kampaně zabojovat proti předsudkům tak, že se 15. 11. mezi 17. a 21. hod. přijdou vyfotografovat se slogany na stánku Amnesty International umístěným před vstupem do kavárny kina Lucerna.

Praha, 9.11. 2010: 11. ročník queer filmového festivalu Mezipatra propukne v pražském kině Lucerna již ve čtvrtek 11. 11. ve 20:00 hodin! Festival s tématem „Vysoké umění“ zahájí filmem Kvílení o legendě beatnické generace Allenu Ginsbergovi a soudním procesu s vydavatelem jeho slavné básně pro údajnou obscénnost. Je zřejmé, že největší středoevropský queer filmový festival bude i letos bořit stereotypy.

 

Brno, 8.11. 2010: Brněnská část queer filmového festivalu se pomalu blíží ke svému závěru. Festival se letos v Brně konal v několika nových prostorách a organizační tým si velmi pochvaluje úspěšnou spolupráci s Moravskou galerií a klubem Muzejka. Co se diváckých úspěchů týče, zatím nejnavštěvovanější byl film Zabil jsem svou matku a festivalové publikum se ještě může těšit na závěrečnou party v kině ART.

 

Praha, 7.11. 2010: Již tento týden Praha naplno ožije queer uměním. Na programu je vernisáž výstavy 2,5, která představí nevšední pohled současných československých umělců a umělkyň na svět vysokého umění, a otevření výstavy slavné americké pionýrky lesbického videoartu Barbary Hammer, jejíž díla po retrospektivách v newyorském MoMa a londýnské Tate, může nyní vidět i české publikum.

Brno, 6.11. 2010: Již zítra, 7. 11. v 19 hod, vystoupí v Moravské galerii operní pěvec Josef Škarka. Umělec, který studoval zpěv u Jose Cury ve Francii a začíná pronikat na mezinárodní operní scénu, vystoupí v Brně s komorním koncertem a recitací klasických autorů, kteří se kromě jiného museli vyrovnat i se svou sexuální orientací.

Brno, 5.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra vyzývá své diváky a divačky, aby 6. 11. ve 21 hod vzali své matky do kina Scala na debut kanadského režiséra Xaviera Dolana Zabil jsem svou matku. Film pojednává o strastiplném dospívání a poslouží jako katarze pro všechny matky a děti, které přežily pubertu. Mezipatra dají všem matkám v doprovodu svých dětí vstup zdarma. Ve stejný čas v kině ART zahájí projekci filmu 3 sirky ozáří noc známá herečka Simona Peková, představitelka hlavní role.

Brno, 3.11. 2010: 11. ročník queer filmového festivalu Mezipatra propukne v brněnském kině Scala již zítra 4. 11. ve 20:30 hodin! Festival s tématem „Vysoké umění“ zahájí filmem Kvílení o legendě beatnické generace Allenu Ginsbergovi a soudním procesu s vydavatelem jeho slavné básně pro údajnou obscénnost. Je zřejmé, že tradiční podzimní festival Mezipatra, který za deset let existence navštívilo již 75 000 diváků a divaček, bude i letos bořit stereotypy.

Praha, 26.10. 2010: Festival Mezipatra, který za deset let navštívilo více než 75000 diváků a divaček, vstupuje již 4. listopadu do 11. ročníku s tématem Vysoké umění. Mezinárodní festival filmů s queer tématikou obohatí rozšířený multižánrový doprovodný program a mezi připravenými filmy nechybí i kinopremiéry výjimečných filmů.

The Mezipatra film festival was founded in 2000 to motivate the majority society to learn more about lesbian, gay, bisexual and transgender culture. This year's festival will be held on 4-9 November in Brno and on 11-16 November in Prague. In ten years, the festival has been visited by 75,000 spectators. The surveys from the last years have shown that the audience includes an equal number of heterosexuals and homosexuals. This fact has motivated the change of the festival subtitle from “gay and lesbian film festival” to “queer film festival”.

11. queer filmový festival Mezipatra 2010 zahájí v Brněnském kině Scala americký film Kvílení (Howl) o Allenu Ginsbergovi z roku 2010. Po projekci filmu ovládnou předsálí kina půvabné modelky a modelové odění do extravagantních kousků, které z 35mm filmového pásu vytvořil oděvní designér Pavel Jevula.

Praha, 21. 9. 2010: Mezipatra 2010 začnou 4. listopadu v Brně a 11. listopadu v Praze, ale již tento týden bude veřejnosti představena znělka 11. ročníku z dílny Radima Labudy, předního současného česko-slovenského umělce.

10. 7. v 15 hodin před budovou Karlin Studios propukne festivalový piknik-happening s natáčením znělky pod vedením předního česko-slovenského umělce Radima Labudy.  

If you have your own website and want to support the festival by notifying their visitors, use one of our banners. Thank you for your support.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010

Mezipatra 2010

  • Brno: 4.-9. 11. 2010
    kina Art a Scala
  • Praha: 11.-16. 11. 2010
    kina Lucerna a Světozor
  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 74
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 72
  • Web: 46 000 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice

Ocenění 2010