Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - TZ: Hvězdy na Mezipatrech

logo Mezipater

11. queer filmový festival Mezipatra 2010

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

TZ: Hvězdy na Mezipatrech

Praha, 12.11. 2010: Queer filmový festival Mezipatra včera večer zahájil v pražské Lucerně a je v plném proudu. V následujících dnech bude festival hostit zajímavé zahraniční filmové tvůrce, kteří budou uvádět své filmy a účastnit se debat s publikem. Kromě filmových hostů budou na Mezipatrech v rámci série Queer Café přednášet osobnosti mezinárodní queer teorie a mezi vzácné festivalové hosty patří samozřejmě renomovaní členové a členky hlavní festivalové poroty.

 

Již dnes večer ve 20:30 v kině Světozor představí film Vykopni filmová delegace v čele s energickým režisérem Ricki Beadle Blairem. Snímek běží v sekci Půlnoční pop-punk a je určen pro všechny odvážné milovníky a milovnice britského humoru s nevybíravým slovníkem. Následná debata s filmovými tvůrci nabízí stejně nekonvenční dynamickou zkušenost, jako film sám.

Další příležitost na debatu s filmovým tvůrcem přijde hned v neděli 14. 11. ve 20:30 v kině Světozor. Režisér Jake Yuzna přiletěl z New Yorku, aby uvedl projekci svého filmu Open, který je opravdovým queer snímkem pro 21. století. Postavy tohoto filmu již neřeší problémy s coming outem, ani pocity viny za svou odlišnost od dominantní většinové společnosti, a žijí a mění své identity tak svobodně, jak to jen lze.

Film Zabil jsem svou matku od kanadského režiséra Xaviera Dolana představí v pondělí 15. 11. ve 20:45 v kině Lucerna představitel jedné z vedlejších rolí, Niel Schneider. Tento herec uvede také premiéru filmu Imaginární lásky na závěrečném festivalovém ceremoniálu, 16. 11. ve 20:15, taktéž v Lucerně. V druhém snímku Xaviera Dolana ztvárnil Schneider jednu z hlavních rolí, a to objekt touhy v rámci zapeklitého milostného trojúhelníku.

V pondělí 15. 11. v 16:00 v kině Světozor uvede režisér Dennis Todorović svůj film Saša o mladém nadaném pianistovi, který se snaží plnit vysněné představy svých rodičů, až se jeho snaha o konvenční existenci začne hroutit. Potenciální srdceryvné drama odlehčil režisér na humornou rovinu a otázkám z publika bude naslouchat v debatě po projekci.

Velmi progresivní tečkou za filmovými debatami udělá v úterý 16. 11. v 16:00 v kině Lucerna nekonvenční pařížský bohém Tom de Pekin, který uvede projekci svých krátkých filmů. Pro ilustraci dodejme, že tento tvůrce překračuje hranice žánrů a boří při tom ty nejhlubší stereotypy. S chutí např. parazituje na reprezentacích dominantní kultury, které hravě erotickým a podvratným způsobem posouvá do queer roviny.

Kromě filmových tvůrců přivítá festival zahraniční hosty, kteří budou přednášet v rámci série Queer Café. Jsou jimi Lawrence Carter-Long, který bude mluvit o průnicích queer identit a života s postižením, a Harry M. Benshoff, s přednáškou o queer aspektech hororů.

Harry M. Benshoff, autor mnoha knih o queer filmu, je zároveň také zahraničním členem festivalové poroty, kde s ním zasedá programer hamburského mezinárodního queer filmového festivalu Joachim Post a Pia Thilmann, která několik let utvářela sekci Panorama na filmovém festivalu Berlinale. Česká republika je v porotě zastoupena prostřednictvím Marty Smolíkové, ředitelky Otevřené společnosti, o.p.s. a vedoucí centra pro kulturní politiku ProCulture a Michalem Pěchoučkem, známým českým výtvarníkem a laureátem ceny Jindřicha Chalupeckého.

 

Jedenáctý ročník festivalu Mezipatra proběhl v Brně od 4. do 9. listopadu, pražská část probíhá od 11. do 16. listopadu.

www.mezipatra.cz 

 

Kontakt pro média:

Tereza Hendlová 
PR manažerka, 
Tel: +420 736 537 238 
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Finanční podpora: Ministerstvo kultury ČR, Hlavní město Praha, Goethe-Institut Praha, Francouzské velvyslanectví, Velvyslanectví Švédska, Velvyslanectví USA

Generální mediální partner: Česká televize /// Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál
Mediální partneři: Metro, A2, Metropolis, Cinepur, Radio 1, Radio Wave, Radio Vltava, Rádio Krokodýl, Free Radio, Nový prostor, Cinema, Colour Planet, PragueOut.cz, Anopress IT, iBoys.cz, Gaynet.cz, Screenet, Fullmoon

Sponzoři: Hard Rock Café, Stavoproges, MKM jazyková škola, LUVR, Restaurace Áčko, Easytalk, Česko-německý fond budoucnosti

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2010

Mezipatra 2010

  • Brno: 4.-9. 11. 2010
    kina Art a Scala
  • Praha: 11.-16. 11. 2010
    kina Lucerna a Světozor
  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 74
  • Doprovodné akce: 24
  • Filmy: 72
  • Web: 46 000 návštěv
  • Ozvěny: Ostrava, Olomouc, Plzeň, Pardubice

Ocenění 2010