Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - O festivalu

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

O festivalu

Základní informace o festivalu Mezipatra 2007.

20071111-05-203848-mezipatra-bazi-img_3018.jpg Osmý ročník filmového festivalu Mezipatra organizovalo občanské sdružení STUD Brno v průběhu celého roku 2007. Festival se rozrostl do více kin a měst, přilákal více zahraničních hostů a zúročil mediální partnerství České televize nově o internetový speciál a sedmidílné Minuty z Mezipater. Programově se přiklonil směrem k umělecky hodnotné a divácky náročné dramaturgii. Záštitu nad festivalem převzal pan Václav Havel a primátor hlavního města Prahy, MUDr. Pavel Bém.

cena-web.jpgMezipatra každoročně udělují tři ceny. Na osmém ročníku získal Cenu hlavní poroty za nejlepší celovečerní hraný film francouzský Snímek Svědkové, Čestké uznání pak české Pusinky. Cenu studentské poroty pro nejlepší krátký hraný film americká komedie Kdo je tady dominantí? a Čestné unání kanadský film Nejsmutnější kluk na celém světě. Diváckou cenu pro nejlepší film získala izraelská Bublina. Ceny v podobě netradičních kaleidoskopů vytvořil renomovaný designér Zdeněk Vacek.

kinoart-banner-web.jpgZákladní kontaktní údaje a přehled festivalového týmu.

havel1_160.jpgRaduji se, že se filmový festival Mezipatra stal za osm let svého trvání respektovaným registrovaným partnerem ostatních filmových přehlídek, které se v České republice konají.

bem1_160.jpgS potěšením jsem přijal záštitu nad letošním ročníkem festivalu MEZIPATRA, který již popáté zavítá s vybranými projekcemi i do naší metropole. V Praze i domovském městě Brně akce rok od roku hlásí dynamický nárůst publika a čím dál víc se etabluje v rodině filmových festivalů.

ales-rumpel_vyrez_160.jpg Vážení diváci a divačky, v průběhu příprav loňského ročníku Mezipater vstoupilo (konečně) v platnost registrované partnerství. Uvědomili jsme si, že místní komunita celá léta prosazuje obraz leseb a gayů coby spořádaných občanů, kteří žijí stejně jako mainstreamová společnost a touží po stejných právech a institucích. Takový obraz je ale velmi omezený a vyčleňuje pankáče, anarchisty, genderové a sexuální experimentátory a vůbec každého, kdo nezapadá do norem „slušné“ společnosti tržní ekonomiky a monogamních soužití. Abychom tento obraz rozšířili, zvolili jsme za hlavní téma osmého ročníku buřičství.

ottinger1_160.jpg Ulrike Ottinger patří k proudu tzv. New German Queer Cinema, který se začal formovat koncem 60. let. Oproti jiným, „realistickým“ představitelům, jako jsou Monica Treut nebo R. W. Fassbinder, však tíhne více k experimentu. Scénář, produkci a režii svých děl si obstarává sama. Její tvorba je vysoce stylizovaná a vyznačuje se neobvyklou, nezřídka exotickou obrazností s notnou dávkou surrealismu. Středem jejích filmů jsou mocné, nezávislé ženy-dobrodružky a cestovatelky. S oblibou zobrazuje lesbickou sexualitu a smyslnost.

greyson1_160.jpgNezávislý kanadský režisér, scenárista a producent začínal v 80.letech jako novinář torontského magazínů o umění a kultuře. Během pobytu v Torontu objevuje kouzlo video-artu a začíná režírovat své první krátké filmy (např. The Perils of Pedagogy, Moskva v teplouše nevěří ).

trailer2007.jpg Znělka festivalu Mezipatra 2007, jak ji mohou diváci a divačky vidět v kinech nebo na obrazovkách České televize, je dílem autorů Michala Pěchoučka, Martina Mazance a Martina Hrdiny.

ceny2006.jpgMezipatra jsou soutěžní festival. Soutěž zahrnuje tři ceny: Cenu hlavní poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty pro nejlepší hraný krátký film a Diváckou cenu pro nejlepší film. Ceny už drohým rokem vytváří renomovaný designer Zdeněk Vacek a mají podobu (plně funkčních) kovových kaleidoskopů.

Hlavní porota hodnotí dlouhé hrané filmy a vybírá nejlepší dlouhý hraný film festivalu.

Studentská porota hodnotí krátké filmy a uděluje Cenu studentské poroty pro nejlepší krátký film.

Kontaktní údaje společností, které distribuují české filmy uvedené na letošním ročníku festivalu Mezipatra...

Velmi si ceníme a děkujeme všem partnerům 8. ročníku festivalu Mezipatra, kteří nám poskytují svoji podporu, ať už morální, finanční, materiální, mediální nebo organizační...

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007