Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Festival Mezipatra už si žije vlastním životem po...

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Festival Mezipatra už si žije vlastním životem po...

12. 11. Praha: Na slavnostním zakončení festivalu byly uděleny celkem tři ceny a dvě čestná uznání. Celkový počet návštěvníků je odhadován na devět tisíc, z toho tři tisíce v Brně, zbytek v Praze. Dnes začínají festivalové ozvěny v Olomouci a Bratislavě, za týden v Českém Těšíně.

Slavnostní zakončení festivalu proběhlo v kině Lucerna ve středu 12.11. od osmi hodin. Večerem provázela Ester Kočičková zahalena do vlastního netypického modelu, jehož součástí bylo ohromné množství pravých pavích per. Lidé v sále, který byl k prasknutí plný, měli možnost vyslechnout autorskou báseň věnovanou právě Mezipatrům, a také jeden song z nové desky Ester a jejího kolegy Lubomíra Nohavici.

Poté došlo na předávání cen. Udělovali se originální skleněné kaleidoskopy z dílny nadaného umělce Zdeňka Vacka. První cena byla udělena divácky nejúspěšnějšímu filmu, kterým byl izraelský snímek Bublina. Za režiséra přebíral cenu kulturní atašé z Velvyslanectví státu Izrael - Ziv Nevo Kulman. Studentská porota vybírala nejlepší krátký snímek, kterým zvolila americké drama Kdo je tady dominantní? od režisérky Jennie Livingston. Čestné uznání si vysloužil kanadský film Nejsmutnější kluk na celém světě. A konečně finální cenu, kterou předával člen hlavní poroty Fabiano Golgo, získal celovečerní snímek z Francie – Svědkové, jehož autorem je renomovaný režisér André Techiné. Cenu přebíral Phillipe Boudoux - atašé pro audiovizuální spolupráci z Velvyslanectví Francie. I hlavní porota letos udělila čestné uznání, to si odnesl historicky první český snímek v soutěži festivalu – Pusinky od Karin Babinské.

Po předání cen se promítal snímek švýcarského režiséra Christofera Vorsteera Výlet s Hildou, který uvedl sám rezisér snímku.

Tím skončil devátý ročník českého gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra, který letos uvedl na 63 filmů a desítky doprovodných akcí. Jako loňský rok na Mezipatrech bylo na webovém speciálu České televize zpřístupňěné divácké hlasování. Ta také uváděla pořad Minuty z Mezipater, které společně s rádiovými na stanici Rádio 1 shrnovaly jednotlivé dny festivalu.

V Brně navštívilo festival přes 3500 lidí, v Praze zhruba jednou tolik. Celková návštěvnost festivalu tedy byla kolem 9 tisíc lidí. To ovšem není konečné číslo, protože festival se ještě přesouvá do tří dalších měst, kde proběhnou jeho ozvěny. Na Mezipatra se mohou těšit diváci Olomouce, Bratislavy a Českých Budějovic.

* Kontakt pro média:
Kateřina Horčicová
tel: 608 508 038
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.mezipatra.cz

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008