Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - On-line speciál Jednoho světa

logo Mezipater

9. český gay a lesbický filmový festival Mezipatra 2008

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

On-line speciál Jednoho světa

jedensvet2.jpgOd dnešního dne do konce března můžete zdarma na internetu sledovat film o boji HIV+ jednotlivce s farmaceutickými giganty o dostupnost léčiv pro všechny.

Film Je to můj život českým divákům a divačkám přináší už podruhé ve své historii filmový festival Jeden svět.

Zvláštní sekcí on-line speciálu , připravenou k 10. jubileu Jednoho světa, je 9 oceněných filmů předešlých let. Každé pondělí počínaje 7. lednem bude zpřístupněn jeden úspěšný dokument reprezentující příslušný ročník festivalu.

 

Je to můj život (It´s My Life)
JAR, 2001, 74 minut
Režie: Brian Tilley

Antiretroviry jsou pro nemocné HIV/AIDS zásadními léky, které jim umožňují žít téměř normální život. Jihoafričan Zackie Achmat se je dobrovolně rozhodl přestat brát do té doby, než budou v jeho zemi dostupné každému. Extrémním protestem chce upozornit na problém, který se týká především jeho anonymních chudých spoluobčanů. Ovšem prezident republiky Thabo Mbeki je přesvědčen, že antiretroviry jsou toxickým experimentem a navíc popírá vztah mezi HIV a AIDS. Boj o přístupnost drahých léků čtyřem miliónům nemajetných pozitivních Jihoafričanů navíc ztěžuje soudní proces – Sdružení výrobců léčiv žaluje JAR za import léčiv, jejichž výrobci porušují patentní licence. Achmatova organizace, Treatment Action Campaign, se u soudu postaví na stranu státu s argumentem, že nadnárodní farmaceutičtí giganti prosazují své ekonomické zájmy na úkor lidských životů. Ačkoliv výrobci léčiv od sporu odstoupí, Achmat musí dál bojovat proti neochotě státu léčit své občany. Je to můj život nabízí velmi blízký pohled na život aktivisty, jehož boj je ztížen zhoršujícím se zdravotním stavem.

 

jedensvet1.jpg

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2008

Mezipatra 2008

  • Diváci: 11 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 30
  • Filmy: 62
  • Web: 32 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, České Budějovice, Český Těšín

Ocenění 2008