Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Vítejte ve Výboru ťuťu ňuňu cecíků!

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Vítejte ve Výboru ťuťu ňuňu cecíků!

www.ta-gita.cz, 22.10.2007:

Osmý ročník festivalu gay, lesbických, bisexuálních a transgender filmů Mezipatra startuje v pátek v Brně projekcí snímku Jamie Babbit Výbor ťuťu ňuňu cecíků. Pokud máte rádi humor ostrý jako břitva a pokud vás baví vysmívat se stereotypům (nejen těm genderovým), neměli byste v kinosále Břetislava Bakaly o půl deváté večer chybět. Film bude k vidění také v Praze, a to opět na slavnostním zahájení pražské části v pondělí 5. listopadu.

Punková feministická pohádka Výbor ťuťu ňuňu cecíků (Itty Bitty Titty Commitee) americké režisérky Jamie Babbit je úžasnou smrští revolty, humoru a lásky. Obsahuje všechno: romantické drama, sociálně angažovaný dokument, portrét undergroundové feministické a lesbické scény a skvělou hudbu. Film je inspirován feministickým punkovým hnutím z počátku 90. let. Je to příběh o prozření a nadšeném aktivismu, který se musí potýkat se standardními překážkami každé skupinové činnosti, mezilidskými konflikty.

Anna (Melonie Diaz) pracuje na klinice plastické chirurgie, před níž jednoho dne za poněkud neobvyklých okolností potká Sadie (Nicole Vicius). Sadie právě sprejuje na kliniku nápis: „Žena je víc než její partie (obrázek poprsí). C(I)A“ Takto neplánovaně se nenápadná lesba Anna dostane do akční feministické skupiny C(I)A nebo-li Clits In Action (Kliťáky v akci), jejíž členky se snaží upozornit pomocí veřejných happenningů a tajných akcí na utlačování žen v maskulinní společnosti. Jejich způsoby prosazování žen ve veřejném prostoru jsou velmi nápadité, nenásilné a vtipné. Mění anorektické fuguríny v obchodech za reálněji tvarovaná ženská těla, dosazují na veřejná prostranství sochy významných žen, malují graffiti na sexistické reklamy a všelijak se snaží nabourávat zakořeněné stereotypy a utlačivé normy. Setkání se Sadie a C(I)A Annu osvobozuje a nabíjí novou energií. Už to není nenápadná dívka zhroucená z kopaček od své první přítelkyně a pasivně trpící přípravy na svatbu své starší sestry. V nové komunitě najde takřka nový smysl života a také novou lásku, ale… Právě partnerské konflikty zaviní rozpad C(I)A, kterému Anna zabrání nečekaným geniálním plánem na mega akci, která by měla zviditelnit aktivity C(I)A a hlavně otevřít oči všem ženám a inspirovat je k vlastnímu osvobození a posílení svého postavení...

Sympatické na filmu Výbor ťuťu ňuňu cecíků je, že se nesnaží upozorňovat na problémy homofobie, genderových stereotypů, transgenderismu a feministického aktivismu kontra jeho ignoranci učebnicovým osvětovým způsobem. Naopak, vše ukazuje s nadneseným humorem a jaksi mimochodem. Žádná z hrdinek prvoplánovitě neřeší svou sexuální orientaci ani její přijetí okolím. V případě Anny je od začátku jasné, že její rodina toto téma neproblematizuje a není pro ni tabu. Film neřeší lesbické vztahy nebo problémy uznání homosexuálního soužití, vypráví jen příběhy lidských vztahů, které prožíváme všichni stejně. Setkání, milostné vzplanutí, zklamání, rozchod nebo udobření... Příběhy členek C(I)A – feministické právničky Shulie, bývalé příslušnice armády Calvin, punkové umělkyně Meat, transgendera Aggie – tvoří drobná intermezza, která vybízí k zamyšlení, ale nenarušují komediální žánr, protože nejsou patetická. Prostředí kliniky estetické chirurgie, kde Anna pracuje, přímo vybízí k pořádně genderově polarizovaným a stereotypizovaným situacím a také o ně nejsme ochuzeni/y, hlavně v podání Anniny kolegyně Maude, odbarvené blondýnky s obrovským silikonovým poprsím.

Motto „každá generace potřebuje novou revoluci“ vystihuje celkovou náladu filmu a vše prostupující velké téma revolty a buřičství, které jej spojuje s námětem letošního ročníku festivalu Mezipatra. Hrdinky bojují proti zjevným i skrytým nerovnostem ve společnosti a proti normativnímu, černobílému vidění světa. Tento boj provází nejen společné nadšení z drobných vítězství, ale i pocity marnosti a bezmoci. Téměř pohádkové vyústění filmu je sice úsměvnou, přece jen ale nadějnou vizí, co může podobné úsilí přinést. Toužíte změnit svět? Běžte se inspirovat do kina a udělejte vlastní revoluci!


Film je produkován neziskovou produkční společností Power Up, která se snaží o zviditelnění leseb v zábavním průmyslu a jejíž členkou je také režisérka Jamie Babbit.

Tereza Nováková

Autorka je externí redaktorkou gitY.

Od autorky: Film jsem si zvolila k recenzování, aniž bych o něm a o jeho autorce dopředu cokoliv věděla. Zhlédla jsem ho sama doma během své podzimní chřipky a splínu a z obou neduhů mne okamžitě a absolutně vytáhl. Mám pocit, že v každém probudí touhu být aspoň na chvíli buřičem/kou, a i když si napoprvé nezvolíte tak velký cíl jako protagonistky filmu, přeci jen to možná hne s vaším svědomím a půjdete důsledněji za svými cíly a svou vlastní revolucí.

http://www.ta-gita.cz/gita-sleduje/vitejte-ve-vyboru-tutu-nunu-ceciku/

 

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007