Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - Mediální ohlasy

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Mediální ohlasy

Články z tisku a mediální ohlasy z festivalu.

xkultura.cz, 28.10.2007:

Brno - Až do 3.listopadu 2007 probíhá v kině Art již osmý ročník gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra. Tématem letošního ročníku je Rebelie a buřičství. Program představí také retrospektivu filmů dvou režisérů - Johna Greysona a Ulrike Ottinger. 

Radio Wave, 6.11.2007:

 Letošní přehlídka filmů s gay a lesbickou tématikou se nese v duchu buřičství. Vybrané snímky poukazují na problémy, o kterých se v konzumní kultuře běžně nemluví. Zobrazují postavy, které většinová gay a lesbická komunita vnímá jako hrozbu pro své začlenění do společnosti. O osmém ročníku Mezipater přišel do Odpolední session mluvit ředitel festivalu, Aleš Rumpel.

techno.cz, 5.11.2007:

Letošní - už osmý ročník gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra proběhne od 26.října do 3.listopadu v Brně a od 5. do 11. listopadu v Praze. Slavnostní zahájení pražské části festivalu se uskuteční v 5. listopadu v kině Světozor ve 20:30.

www.ta-gita.cz, 18.10.2007:

Tak zní jedno z „přikázání“ třináctera buřiče podle Mezipater. Unikátní festival gay, lesbických, bisexuálních a transgender filmů Mezipatra vstoupí na konci října do českých kin už poosmé. Letošním tématem je – jak patrno – rebelie a buřičství, celkem bude v kinosálech k vidění jedenašedesát queer filmů. Přijít se v chladném podzimu „ohřát do kina“, jak lákal jeden ze sloganů předchozích ročníků, budou moci diváci a divačky v Brně již ve čtvrtek 26. října. Do Prahy se festival přesune 5. listopadu, ozvěny proběhnou v Olomouci, Českém Těšíně a v Bratislavě.

www.ta-gita.cz, 14.11.2007:

Punk a svoboda, láska a volnost, vymanit se z neměnnosti a začít žít podle svého. Těmito několika slovy bych charakterizovala filmy promítané v rámci festivalu Mezipatra, které mě nejvíce oslovily – El Calentito, Bublina a Gymnastka.

www.ta-gita.cz, 22.10.2007:

Osmý ročník festivalu gay, lesbických, bisexuálních a transgender filmů Mezipatra startuje v pátek v Brně projekcí snímku Jamie Babbit Výbor ťuťu ňuňu cecíků. Pokud máte rádi humor ostrý jako břitva a pokud vás baví vysmívat se stereotypům (nejen těm genderovým), neměli byste v kinosále Břetislava Bakaly o půl deváté večer chybět. Film bude k vidění také v Praze, a to opět na slavnostním zahájení pražské části v pondělí 5. listopadu.

metropolislive.cz, 25.10.2007:

V Brně proběhnou Mezipatra , český gay a lesbický filmový festival, od 26. října do 3. listopadu v kině Art a v Sále Břetislava Bakaly. V Praze pak od 5. do 11. listopadu v kinech Světozor a Oko.

kultura.idnes.cz, 25.10.2007:

Osmý ročník festivalu gay a lesbických filmů Mezipatra 2007 se od pátku usadí ve třech brněnských sálech i v řadě klubů a kaváren. Po celý týden nabídne divákům na šest desítek tuzemských i zahraničních filmů, kolekci výstav a tanečních zábav. Veškeré akce korespondují s mottem setkání - buřičstvím.

filmpub.centrum.cz, 29.10.2007:

Letošní ročník je svým způsobem bilanční. Hlavní téma je buřičství a vybrané filmy se snaží poukazovat na témata, o kterých se v konzumní mainstreamové kultuře nemluví a zobrazovat postavy, které většinová gay a lesbická komunita vnímá jako hrozbu pro své začlenění do společnosti.

Oto Horák, cineblog.cinepur.cz, 14.11.2007:

Můj vztah k tzv. gay a lesbickému filmu kopíruje postoj k aktivitám homosexuálního hnutí: neoslovuje mne exhibice, nýbrž poukazování na reálné problémy. Za smysluplné emancipační projevy nepovažuji žehrání na diskriminaci ze strany katolické církve a podobných „zpátečnických“ organizací, handrkování o procento homosexuálů v populaci ani neustálé objevování velikánů, kteří jimi (prý) byli. (Podle důmyslných přivlastňovatelů každý umělec, který měl dobrého, věrného přítele a nějaké problémy v soužití s ženami – a kdo je někdy neměl – byl ve skutečnosti orientován na muže.) Neimponuje mi ani okázalé a křiklavé sebepředvádění leseb a gayů (v duchu původního významu tohoto slova, tj. veselých), projevující se hlavně tzv. pochody hrdosti (což neznamená, že by se vůbec neměla připomínat přehnaně zmytizovaná událost v Stonewallu). Nejsem hrdý na to, že jsem muž, běloch, Čech, heterosexuál, že mám tmavé (tedy už trochu prošedivělé) vlasy, neboť jsem se o tyto charakteristiky nijak nezasloužil, dostal jsem je do vínku.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007