Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - First Czech film in main competition

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

First Czech film in main competition

pusinky.jpgBiography of Petra Ušelová, the screenplay writor for Dolls , the first Czech queer film in the main competition. In Czech only.

Petra Ušelová, scénáristka Pusinek, se narodila 15. 12. 1973. V letech 1988 až 1992 absolvovala Gymnázium Elišky Krásnohorské, tehdy Ohradní, v Praze 4. Již na gymnáziu patřila k těm v psaném slovu aktivnějším. Z její částečné iniciativy vznikl třídní časopis Bažant, na kterém se pak samozřejmě s celou třídou podílela. Následně v letech 1992 až 1998 vystudovala pražskou FAMU, obor scénáristika a dramaturgie. Již na škole potkala režisérku svého celovečerního debutu, Karin Babinskou. S ní spolupracovala také na svém absolventském scénaři Jahodový křik. Choulostivé téma zneužívání dětí však odradilo všechny případné sponzory a distributory, takže k realizaci nakonec nedošlo. Další studentskou práci se Petře Ušerové realizovat podařilo, i když jiným způsobem. Dramatizace románu Radclyffe Hallové Studna osamění získala společně s Jahodovým kříkem cenu Nadace českého literárního fondu. Původně filmový scénář přepsala v roce 2000 do rozhlasové podoby třídílné dramatizace pro ČRo 2. S rozhlasem poté spolupracovala i nadále. Roku 2001 byla natočena její původní rozhlasová hra Lomeno 0049 a literární pořad o spisovatelce George Eliot. Zatím nerealizována zůstává její třídílná dramatizace románu Emila Zoly Mistrovské dílo.

S Českou televizí začala spolupracovat již roku 1999, kdy byly natočeny dvě bakalářské povídky dle jejího scénáře – Kabát a Samozvaný host. Od roku 2005 je také součástí scénáristického týmu seriálu Ulice na TV Nova.

 

První podoba scénáře Pusinek vznikla již v lednu 2000 jako filmová povídka. Posledních 5 let pak na něm Petra Ušelová společně s Karin Babinskou neustále pracovaly. V roce 2005 získala první verze scénáře, ještě pod názvem Poslední léto, 2. cenu v českém kole Hartley Merill Prize. S natáčením filmu byly dlouho problémy, měnil se distributor, vše nakonec dospělo ke zdárnému konci, který můžete sami ocenit.

Ohodnoťe Pusinky, můžou vyhrát i Diváckou cenu!

 

Jan Perla

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007