Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Zajímavosti

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Zajímavosti

Novinky z festivalu a různé jiné zajímavosti.

bublina_160a.jpgIzraelský film Bublina režiséra Eytana Foxe zachycuje životní osudy tří mladých lidí z Tel Avivu, kteří se snaží žít spokojeným životem, ale politická a sociální situace jim tento komfort nedovoluje.

zeropatience2-160a.jpg Pacient číslo nula je stejně jako Pisoár (oba od J.Greysona) snímkem, který se zabývá společensky závažným tématem, ovšem zábavnou formou.

Francis Richard Burton, stosedmdesátiletý viktoriánský sexuolog, chce zbudovat v muzeu expozici, která by se zabývala závažnými onemocněními (např. syfilis, tyfus), epidemiemi apod., ale zjišťuje, že mu chybí ta nejzávažnější nemoc – AIDS.

koncept.jpg Brazilský film Koncept vypráví o tříměsíčním konceptualistickém životě Alexe, Lina, Liz a jejich přátel. Konceptualistický je jejich život v tom, že jej žijí každý den jinak a jako by byl jejich poslední.

20071101-160000-mezipatra-kombajn-08.jpgPoslední a zřejmě nejbouřlivější z diskusí pořádaných v rámci brněnské části festivalu nazvanou Gay buřiči, gay konformisté, která se konala 1. listopadu v Bakala Café, vedla olomoucká psycholožka Olga Pechová. Namísto jednoznačných odpovědí, zda menšinovou sexuální orientaci nebo transsexualitu spojovat spíše s rebelstvím nebo konformismem a zda v této oblasti spatřovat rozdíly mezi gayi, lesbami, bisexuály/kami a translidmi, představila Olga Pechová hned několik perspektiv, z nichž je možné danou problematiku nahlížet. Uplatnění té které z nich může zároveň vést, jak ukázala, i ke zcela protichůdným závěrům.

 

urinal.jpg Ve filmu Johna Greysona Pisoár se v kostele sejde několik kulturně významných osobností – gayů, aby vytvořily report o životě homosexuálů v Kanadě ale i o praktikách, jež se proti nim vedou ze strany policie.

bara karnikova.jpgTřetí z diskusí pásma Queer Café, jež je součástí doprovodného programu brněnské sekce Mezipater, byla věnována rozličným formám překračování genderových hranic - od punkových riot grrrls k alternativním gay a lesbickým rodinným uspořádáním. O tématu Rebelky a rebelové genderu hovořila a na následující otázky odpovídá studentka genderových studií Barbora Kárníková:

 

20071029-173540-mezipatra-kombajn-dsc_0390.jpg Je a byl vždy feminismus skutečně tak podvratný vůči zavedenému řádu, jak se obvykle usuzuje? Jaká možná negativa s sebou nese ztráta jeho buřičského náboje, k níž dnes dochází? To jsou některá z témat, která se otevřela v rámci pondělní diskuse s názvem Feminismus: Buřičství a/nebo konformita? konané v rámci přednáškového pásma Queer Café, jež je součástí brněnské části festivalu. Diskusi vedly Lucie Jarkovská z genderových studií na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a Denisa Nečasová, studentka doktorského programu historie na Filozofické fakultě. K několika z témat, o nichž se v pondělí v sále Břetislava Bakaly debatovalo, jsme se vrátily v rozhovoru s jednou z přednášejících - Lucií Jarkovskou.

 

hrubesmares250.jpgV hlavní soutěžní sekci Mezipater je letos poprvé zastoupen český film. Zároveň se v retrospektivní sekci Zkouška z dospělosti promítají starší české filmy, které se gay a lesbického tématu alespoň nějak dotkly. Jak je vidí diváci?

O zrodu posledního filmu R. W. Fassbindera (1945 – 1982)

Drama Querelle bylo vytvořeno v březnu 1982 v německo-francouzské koprodukci jako volná adaptace autobiografické povídky Jeana Geneta „Querelle z Brestu“ (1953). Titulním „antihrdinou“ je mladý pohledný námořník, kterého ztělesňuje známý americký herec Brad Davis (narozen 1949, zemřel v roce 1991 na AIDS). Querelle se vylodí v Brestu, kde kšeftuje s opiem a setkává se s bratrem, který je milencem ženy majitele nevěstince Lysiany (Jeanne Moreauová, narozena 1928)...

pusinky.jpgNa diváky, kteří se dnes přijdou podívat na film do velkého sálu kina Art od 20.30 čeká příjemné překvapení. Kromě příležitosti vidět poprvé v soutěži o nejlepší celovečení film něco českého přijde i host.

Jak informoval online deník Super.cz, britský herec Daniel Radcliffe (18) by si moc rád zahrál homosexuálního špiona.

...gejov, lesieb a ich priateľov

Ahoj bratia a sestry - Česi a Slováci! Blíži sa termín výročia vzniku Československej republiky, a týmto by som Vás chcel pozvať na 11. ročník stretnutia gejov a lesieb - Čechov a Slovákov do krásneho, historického mesta TRENČÍN.

dandysmus-oscar-wilde-5-13.jpg Už od roku 1817, kdy dandy dostává své jméno, je považován za povrchního, extravagantního a zženštilého. Neliší se ani tolik v oblečení nebo úpravě svého zevnějšku, i když i to je pro něj nadmíru důležité, ale nezaměnitelná je zejména jeho póza. Dandy žije ve dvou dimenzích-jednou jako unikátní umělecké dílo a po druhé jako svérázný umělec. A právě tento postoj mu vysloužil ony už zmiňované přívlastky.

Organizační tým festivalu Mezipatra hledá dobrovolnice a dobrovolníky pro výpomoc v období před letošním festivalem a v jeho průběhu. V Brně festival probíhá od pátku 26.10. do soboty 3.11. a v Praze od pondělí 5.11. do neděle 11.11.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007