Mezipatra Queer Film Festival [WEB ARCHIVE 2000--2012] - 17.10. Festival Mezipatra představí buřiče a rebely

logo Mezipater

Mezipatra 2007

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

17.10. Festival Mezipatra představí buřiče a rebely

Tisková zpráva 17.10. Brno – Letošní, již osmý ročník gay a lesbického filmového festivalu Mezipatra se uskuteční od 26.října do 3.listopadu v Brně a od 5. do 11. listopadu v Praze. Slavnostní zahájení brněnské části festivalu proběhne v Sále Břetislava Bakaly 26. října ve 20.30.

Během festivalu bude promítnuto celkem 57 filmů v 6 sekcích. Kromě dvou poct autorům (Pocta Johnu Greysonovi, Pocta Ulrice Ottinger), jejichž dílo koresponduje s tématem letošního festivalu, buřičstvím, je připravena sekce Zkouška z dospělosti, která představuje homosexuály očima českých filmařů za posledních osmnáct let.

Angažované dokumenty ozřejmí, jaké jsou hranice tolerance v současné Evropě. Dokumenty úspěšného německého filmaře Jochena Hicka ukazují přetrvávající i nová nebezpečí pro otevřenou společnost – homofobní politiky nových členských států EU, homofobii (a často i homofobní násilí) přistěhovalců z rozvojových zemí i předsudky, které přetrvávají v tradičních komunitách mimo velká města.

Od 29. 10. do 1. 11. uvede Goethe Institut ve spolupráci s Mezipatry tři celovečerní filmy s G/L tématikou v rámci programu digitální distribuce - Delikatessen. Program se bude skládat z jednoho filmu Ulriky Ottinger, dokumentu a bloku krátkých filmů. V prostorách Goethe Institutu na Masarykově nábřeží v Praze, vstup volný.


Projekce mohou diváci zhlédnout v kinech Art (Cihlářská 19, Brno), Sál Břetislava Bakaly (Žerotínovo nám. 6, Brno), Světozor (Vodičkova 41, Praha) a Oko (Františka Křižíka 15, Praha). Festival tak letos obsadí rekordních šest sálů.


Festival udělí tři ceny: Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Cenu diváků za nejlepší film.


Soutěž celovečerních hraných filmů:

O cenu za nejlepší film se opět uchází Lisa Gornick, která Mezipatra vyhrála v roce 2004 se svým debutem Miluji Tě? / Do I Love You?. Její nový film Tik tak ukolébavka / Tick Tock Lullaby se zaměřuje na mateřství – woodyallenovská hlavní hrdinka pochybuje o tom, zda vskutku chce být matkou, nebo je jen obětí společenského tlaku a fenoménu „biologických hodin“. Režisérka festival osobně navštíví.

Do soutěže se také vrací tvorba Lionela Baiera, švýcarského režiséra loňského soutěžního filmu Hloupý kluk / Garcon stupide novým filmem Pokradmu / Comme des voleurs. Mezipatra poprvé uvedou tvorbu Andrého Téchiné, jednoho z nejvýznamnějších francouzských režisérů současnosti. Soutěží snímkem Svědkové / Les Témoins.

V odborné porotě zasednou Barbara Reumüller, ředitelka vídeňského festivalu Identities, Cosimo Santoro, dramaturg Turínského gay a lesbického filmového festivalu, který je jedním z největších a nejstarších GLBT festivalů na světě, a Fabiano Golgo, původem brazilský žurnalista působící v Praze.


Soutěž krátkých hraných filmů:

Členy a členkami studentské poroty jsou studentky filmové vědy Lucia Kajánková a Anna Purkrábková, student designu Daniel Pošta, vizuální umělec Ondřej Gášek a student queer studies Roman Kollárik.


Vyhlášení vítězných filmů a předání cen se uskuteční na slavnostním zakončení Mezipater v neděli 11. listopadu ve 20:30 hodin v pražském kině Světozor. Filmovou část programu uzavře projekce snímku Querelle, která připomene 25. výročí úmrtí R. W. Fassbindera.

Kontakt pro média:

  • Kateřina Horčicová, tel: 608 508 038
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • www.mezipatra.cz

TZ ke stažení: TZ 17.10. Festival Mezipatra představí buřiče a rebely  

 


Záštitu nad festivalem převzal Václav Havel a MUDr. Pavel Bém, primátor hl. města Prahy.

Generální mediální partner: Česká televize | Hlavní mediální partner: Český rozhlas 1 Radiožurnál

Mediální partneři: Metropolis, Respekt, Nový prostor, Cinepur, Český rozhlas Brno, Radio 1, Rádio Krokodýl, Rádio Free, Filmpub.cz, Rande.cz, SNIP & comp., Brněnské kulturní centrum, gitA – genderová informační a tisková agentura, 004.cz, BengaLes.cz, iBoys.cz, Pinkstar.cz, Rádio Rogy, Studentský list.

Finanční podpora: Státní fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, Ministerstvo kultury, Hlavní město Praha, Statutární město Brno, International Visegrad Fund, Česko-německý fond budoucnosti, Goethe Institut Prag, Instituto Cervantes, Rakouské kulturní fórum, Velvyslanectví Kanady, Francouzské velvyslanectví, Francouzský institut, Velvyslanectví Švýcarské federace.

Sponzoři: Hotel Veronský dům, Out Café, Restaurace Pálffy palác, Pension Arco, The Saints bar, Jazyková škola MKM, Hotel Slovan Brno, Studio Henri, Sauna David, Club Valentino, Termix club, Cafe Sausalito, DownTownCafé, Křída a spol., Las Palmas, Restaurace Áčko, Gibon club, Red Cat club, Jeremy´s, La Solitaire, Restaurace U Emila, Copy General, Piano bar, Barclub H46 a další.

FaLang translation system by Faboba

Znělka 2007

Mezipatra 2007

  • Diváci: 9 000
  • Projekce: 95
  • Doprovodné akce: 16
  • Filmy: 61
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Olomouc, Bratislava, Český Těšín

Ocenění 2007