Queer filmový festival Mezipatra [ARCHIV WEBU 2000–2012] - Ohlasy

logo Mezipater

Mezipatra 2006

CO JE QUEER?

Queer osvobozuje od tradič- ního vnímání sexuálních a genderových identit založe- ných na neměnných katego- riích muž / žena, hetero-sexuální / homosexuální.

Ohlasy

Články z tisku a mediální ohlasy festivalu.

lidovkycz-090928-kondomyČTK, Lidovky.cz, 28. září 2009 18:53

PRAHA - Pod sochou svatého Václava se dnes sešli lidé, kteří protestovali proti postoji papeže Benedikta XVI. k užívání kondomů. Ten zejména v souvislosti s vysokým výskytem nemoci AIDS v Africe letos uvedl, že pouhé užívání kondomů šíření nemoci nezabrání; akcentuje spíše sexuální zdrženlivost. Dnešní protest byl jediným výraznějším veřejným vystoupením proti papežovi po dobu jeho třídenní návštěvy České republiky. Proto přilákal množství zahraničních novinářů, kteří tvořili velkou část účastníků setkání.

dn-091119-morrer_mDN Artes, 19. listopadu 2009

"Morrer como um homem" eleito melhor filme em festival checo

O filme "Morrer como um homem", de João Pedro Rodrigues, foi considerado o melhor filme do Festival Gay e Lésbico Mezipatra, que decorreu em Brno e Praga, na República Checa, revelou a produtora Rosa Filmes.

metro-091026-rozhovor_mJosef Rubeš, Metro, 26. října 2009

PRAHA Dvacet let svobody, které si příští měsíc připomeneme, je také dvacet let svobody pro české gaye a lesby. S ředitelem festivalu filmů s homosexuální tématikou Mezipatra Alešem Rumpelem jsme mluvili o oněch dvaceti letech i o jubilejním desátém ročníku festivalu.

sexoforte.net-091119-morrer_mSexoforte.net, 20. listopadu 2009

O filme «Morrer como um homem», de João Pedro Rodrigues, foi considerado o melhor filme do Festival Gay e Lésbico Mezipatra, que decorreu em Brno e Praga, na República Checa, revelou a produtora Rosa Filmes.

radio prague-091019-ales rumpel rozhovor_mJan Richter, Rádio Praha, Český rozhlas, 19. října 2009

This autumn, the Mezipatra Queer Film Festival will celebrate 10 years of showing gay and lesbian-themed films to the Czechs. The festival is held between October 23 and November 8 in Brno, Prague and several other cities around the country, under the motto “The Third World War of the Sexes”. In this edition of One on One, our guest is the festival’s director Aleš Rumpel who explains what the main focus of this year’s Mezipatra is.

odhaleno.cz-091104-ali amiri_mOdhaleno.cz, 4. listopadu 2009

V Galerii Václava Špály v rámci festivalu gayů a lesbiček Mezipatra se stal tváří výstavy, bojující proti rasismu a násilí. "Podporuji každou akci, která bojuje proti násilí a rasismu. Chci, aby lidi pochopili, že svět je jeden a je jedno, kde žijeme, když respektujeme zákony dané země. Já jsem teď šťastný v Česku," uzavírá Amiri.

ceskenoviny-091021-gaystars_mČeskénoviny.cz, 21. října 2009

Praha - Absolutním vítězem ankety Gaystars Osobnost roku 2009 se stala Helena Vondráčková. Populární zpěvačku vybrali prostřednictvím SMS zpráv čtenáři internetového serveru www.gaynet.cz určeného homosexuálům. V dílčích kategoriích ankety pak zvolili mimo jiné nejlepší gay projekt, gay umělce a gay klub.

ct-tyden v regionech brno-091024_mČeská televize, Týden v regionech (Brno), 24. října 2009 12:05

Autor Pojďme si povídat o sexu a erotice. Exkurzi do českých ložnic ale nečekejte. Pohybovat se budeme výhradně ve veřejných prostorách, po brněnských ulicích, kavárnách a galeriích. A s kým? Např. s mladým umělcem, jehož nahota nebyla Brňanům po vůli. Své fotografické akty musel přesunout jinam.

Brněnští zastupitelé odmítli finančně podpořit festival gay a lesbických filmů Mezipatra. Jednalo se o padesát tisíc korun. Primátor města Roman Onderka dokonce odmítl převzít nad tradičním filmovým festivalem záštitu.

Tereza Strnadová, iDnes 3. 3. 2009

idnes-090813_brunoAleš Rumpel, iDNES.cz, 12. srpna 2009  13:29

Nový film Sachy Barona Cohena se podle většiny recenzentů trefuje do kultu celebrit a globálně infantilní kultury masových médií. Nejvíc ze všeho ale Brüno demaskuje homofobii, píše Aleš Rumpel. Čtěte názor ředitele queer filmového festivalu Mezipatra, kterého portál iDNES.cz oslovil, aby diskutovaný snímek okomentoval jako zástupce z filmové obce i jako gay.

a2-091111-divn jako derek_mLenka Dolanová, A2, 11. listopadu 2009

Letošní jubilejní 10. ročník brněnského a pražského filmového festivalu Mezipatra doplnily přednášky, večírky, diskusní pořady a výstavy. Jedna z nich (v Galerii Václava Špály v Praze) byla věnovaná dílu Dereka Jarmana, který měl na přehlídce retrospektivu.

idnes.cz-091020-rozhovor_mAlexandra Jašová, idnes.cz, 20. října 2009

Queer festival, který uvádí filmy s gay, lesbickou, bisexuální a transgender tématikou, letos oslaví desáté narozeniny. Letošní ročník má téma Třetí světová válka pohlaví. Ředitel filmového festivalu Mezipatra Aleš Rumpel byl hostem on-line rozhovoru iDNES.cz.

ceska media-092010-ct generalnim_mLadislav Šticha, Česká média.cz, 20. října 2009

V rámci mediálního partnerství Česká televize podporuje Mezipatra 2009 především formou vysílání celostátní spotové kampaně.

correio do minho-091119-cinema_mCorreio de Minho, 19. listopadu 2009

O filme 'Morrer como um homem', de João Pedro Rodrigues, foi considerado o melhor filme do Festival Gay e Lésbico Mezipatra, que decorreu em Brno e Praga, na República Checa, revelou a produtora Rosa Filmes.

radio.cz-091110-clandestinos-p_mCarlos Ferrer, Radio.cz, 10. listopadu 2009

La película ‘Clandestinos’ fue objeto en España de una fuerte polémica por su arriesgada combinación de terrorismo vasco y homosexualidad. Ahora el largometraje ha llegado a la República Checa en el marco del festival de cine gay Mezipatra.

bleskove.cz-091104-damy pozor_mJiří Herman, bleskove.aktualne.centrum.cz, 4.listopadu 2009

V Galerii Václava Špály v rámci festivalu gayů a lesbiček Mezipatra se stal tváří výstavy bojující proti rasismu a násilí."Podporuji každou akci, která bojuje proti násilí a rasismu. Chci, aby lidi pochopili, že svět je jeden a je jedno, kde žijeme, když respektujeme zákony dané země. Já jsem teď šťastný v Česku," uzavírá Amiri.

091119-reflex-webVeronika Bednářová, Reflex, 19. listopadu 2009


"Ahoj, gayové, lesbičky a magoři!" vítá diváky v pražské Lucerně německý režisér Benjamin Reding, pankáč. "A vidím tady dokonce i pár heteráků!" To myslí mě?

Na účast v hlavní porotě se jako "česká zástupkyně heterosexuální většiny" těším. Jsem minoritou mezi minoritami. Vlastně ani nevím, co je "queer". Možná "divnej?"

mfd-091023-mezipatra1-720_mMladá fronta DNES (Jižní Morava), 23. října 2009

Brno - Do desátého ročníku dnes večer v brněnském kině Scala vstoupí queer filmový festival Mezipatra. Přehlídka titulů s tematikou gay, lesbických i jiných sexuálních menšin může slavit kulatiny v rodném městě s rozpaky. Brněnští zastupitelé letos zamítli finanční podporu. A už tradičně akci odmítl zaštítit primátor Roman Onderka (ČSSD).

desetilet mezipatra rozpoutaj vlku pohlav - brnnsk denk_1Lenka Suchá, Brněnský deník.cz, 14.10.2009 19:21

S novým logem od předního českého grafika Jana Koláře, pozměněným podtitulem a tematickým zaměřením slibujícím válku pohlaví vstupuje do další dekády festival Mezipatra 2009. Jubilejní desátý ročník mezinárodní přehlídky zaměřené na život homosexuální komunity odstartuje příští pátek v brněnských kinech Art a Scala.

ctdobre rano brno-091029_mČeská televize, Dobré ráno (Brno), 29. října 2009

Vysíláno: 29. 10. 2009 05:59 ČT2

rozhlas-091023-zacina festival_mTomáš Pilát, rozhlas.cz, 23. října 2009

V Brně dnes začíná 10. ročník queer filmového festivalu Mezipatra. Slovo "queer" podle pořadatelů vystihuje zaměření akce lépe, než dřívější označení "gay a lesbický". Queer zahrnuje jak lesby, gaye, bisexuály a takzvané transgender lidi, tak i nonkonformní heterosexuály a osoby, kterým jsou těsné tradiční kategorie. Jako novinku připravil letos festival kolekci vítězných filmů minulých ročníků na webové adrese www.ceskatelevize.cz/mezipatra. Další podrobnosti v rozhovoru s Tomášem Pilátem sděluje ředitel Mezipater Aleš Rumpel.

scena.cz-091102-jarman_mScena.cz, 2. listopadu 2009

Queer filmový festival Mezipatra uvádí výstavu The Other Kind of Blue, která spojuje tvorbu legendárního filmaře Dereka Jarmana a reakci na jeho dílo od česko-slovenských umělců Dariny Alster, Tamary Moyzes a Radima Labudy. Výstava proběhne od 27. října do 8. listopadu 2009 v Galerii Václava Špály.

radio.cz-091105-fr_mAnna Kubišta, Radio.cz, 5. listopadu 2009

Le festival Mezipatra (Entre les étages) en est cette année déjà à sa dixième édition. Ce rendez-vous cinématographique reflète depuis une décennie les questionnements d’une société où se mélangent et se croisent toutes les identités sexuelles.

czechdesign-090921-grafikaBarbora Drachovská, Czechdesign.cz, 21. září 2009

Prohlédněte si 10. ročník filmového festivalu Mezipatra s novým vizuálním stylem.

correio da manh-091118-port_mSofia Canelas de Castro, Correio da Manhã, 18. listopadu 2009

'Morrer como um Homem' foi realizado por João Pedro Rodrigues

'Morrer como um Homem', a terceira longa-metragem do realizador português João Pedro Rodrigues, venceu recentemente o Prémio de Melhor Filme no Festival Gay e Lésbico 'Mezipatra', na República Checa.

Tomáš Pilát, rozhlas.cz, 16. září 2009rozhlascz-090916-Filmovy_festival_Mezipatra

V říjnu začne v Brně tradiční filmový festival Mezipatra, už ode dneška budou ale k vidění na internetu některé snímky oceněné v minulých ročnících. Mezipatra byla dosud prezentována jako gay a lesbický filmový festival, od letošního 10. ročníku přívlastek gay a lesbický nahrazuje termín qeer. Podle pořadatelů akce lépe vystihuje tematiku uváděných snímků, mezinárodně uznávaný termín queer zahrnuje lesby, gaye, bisexuály, transgender lidi i nonkonformní heterosexuály a osoby, kterým jsou tradiční kategorie těsné. O jubilejních Mezipatrech si Tomáš Pilát povídal s jejich ředitelem Alešem Rumpelem.

Veronika Červinková, Brněnský deník.cz 3. 3. 2009

„Na můj návrh byly dotace sníženy z padesáti tisíc korun na nulu. Na akci město přispělo v posledních dvou letech a to podle mě stačí na to, aby se festival rozhýbal a dokázal uživit sám,“ vysvětlil svůj krok Primátor Roman Onderka.

cn-090925-valkapohlaviČTK, Ceskenoviny.cz, 25.září 2009 09:41

Praha - Již desátý ročník filmového festivalu Mezipatra se uskuteční na přelomu října a listopadu v Brně a Praze. Přehlídka snímků zaměřených na život homosexuální komunity se zaměří na téma naznačené sloganem Třetí světová válka pohlaví. Předvojem této kulturní akce budou vítězné filmy z minulých Mezipater postupně zpřístupněné na webu České televize. O změnách a festivalových novinkách dnes informovali organizátoři.

mediafax-091102-festival startuje_mKateřina Vlasáková, MEDIAFAX.cz, 2. listopadu 2009

Program filmové přehlídky Mezipatra s podtitulem III. světová válka pohlaví, která se zabývá tematikou minorit, startuje v pondělí v pražských kinech. Agenturu Mediafax o tom informovala PR manažerka Tereza Hendlová.

Festivalový program letos nabídne například snímek XXY z Argentiny, který byl v premiéře představen na festivalu v Cannes, nebo rovněž argentinský titul Rok bez lásky. Ten vypráví o člověku, který se nakazil virem HIV a snaží se najít ve svém životě nějakou emoci, která v něm vzbudí lásku. Snímek získal cenu pro nejlepší gay film na festivalu v německém Berlíně.

regiony24.cz-091108-vitez_mRegiony24.cz, 8. listopadu 2009 9:30:01

V pražském kině Lucerna budou předány ceny 10. ročníku mezinárodního queer filmového festivalu Mezipatra. Do hlavní soutěžní sekce celovečerních filmů bylo letos zařazeno 12 titulů s tématikou sexuálních menšin.

europa cinemas_webwww.europa-cinemas.org, 2009

Something that was virtually an underground movement barely thirty years ago is now a reality: many gay and lesbian festivals form an integral part of today’s cinematographic landscape, often hosted by independent cinemas, notably those in the Europa Cinemas network.
As for the international festivals, for the past two decades the Berlinale has awarded the Teddy Bear to an LGBT-themed film whilst, three years ago, the Venice Film Festival created the Queer Lion award.
Since 2000, more than ten specialist festivals have emerged. The Europa Cinemas film theatres, which organise these festivals, thus provide social debates with a proper area to develop and flourish.

Gay festival 'mění' na neheterosexuální Luboš Mareček, MF Dnes Brno,  15. 4. 2009

Tradiční brněnský festival gay a lesbických filmů Mezipatra se v podtitulu změní na festival neheterosexuálních filmů. A padesátitisícovou dotaci, kterou organizátorům odmítlo dát vedení radnice, jim dnes předají ze svého zastupitelé ze Strany zelených a sdružení Brno 2006.

Tereza Strnadová, MF DNES, Brno 4. 3. 2009:

Brno - Zastupitelé za Stranu zelených hlasovali pro dotaci festivalu gay a lesbických filmů Mezipatra. Byli však v menšině a návrh neprošel. Zelení se proto rozhodli podpořit akci homosexuální menšiny z vlastních kapes. Jejich důvody sdělil MF DNES zastupitel za Stranu zelených a náměstek primátora Martin Ander.

Barbora Fialová, MF DNES Brno 4. 3. 2009

Vedení města letos odmítlo podpořit gay a lesbický festival Mezipatra. Ředitel festivalu to vnímá jako nepřátelské gesto.

jih, Lidové noviny 4. 3. 2009

Festival gay a lesbických filmů Mezipatra letos brněnská radnice finančně nepodpoří. Na primátorův návrh dotaci radní z navrženého seznamu škrtli a jejich krok včera podpořili i zastupitelé.

Gayové v Česku truchlí. Kanadský velvyslanec končíBedřich Kratochvíl, Lidové noviny 21. 7. 2009:

Pro mnoho českých gayů a lesbiček to je smutná zpráva. Jejich guru a velký příznivec dosavadní kanadský velvyslanec Michael Calcott opouští Česko.

christiantoday-090925-kondomyČTK, Cs.Christiantoday.com, 25. září 2009 5:31

Celkem 10.000 kondomů rozdají v neděli při bohoslužbě papeže Benedikta XVI. na brněnském letišti členové hnutí Condom Positive. Chtějí tak dát najevo nesouhlas s papežovým odmítavým postojem k používání prezervativů. ČTK to včera řekla mluvčí hnutí Condom Positive Lucie Dubová. Papež v březnu při návštěvě Afriky prohlásil, že problém AIDS nelze řešit pomocí prezervativů a že jejich používání problémy spojené s touto vážnou nemocí naopak zhoršuje.

tydencz-090924-kondomyČTK, Tyden.cz, 24. září 2009 11:42

Celkem 10 tisíc kondomů rozdají v neděli při bohoslužbě papeže Benedikta XVI. na brněnském letišti členové hnutí Condom Positive. Chtějí tak dát najevo nesouhlas s papežovým odmítavým postojem k používání prezervativů.

the prague post-091028-homophiles cineastes_sJames Walling, The Prague Post, 28. října 2009

This year's Mezipatra has a little something for everyone

This year's incarnation of the Mezipatra Queer Film Festival features a wide array of offerings for English-language moviegoers. Small, ambitious films and old favorites rub shoulders with widely successful projects boasting big-name movie stars. Sexual orientation notwithstanding, the schedule offers a welcome relief from the never-ending stream of mediocre romantic comedies and animated features emanating from Hollywood. The following 10 selections are just a taste of what this year's festival has to offer.

lidovkycz-090923-kondomyLidovky.cz, ČTK, 23. září 2009 19:02

PRAHA - Kvůli postoji hlavy katolické církve Benedikta XVI. k prezervativům budou v Praze v době jeho návštěvy protestovat zástupci gayů, lesbiček a další lidé. Sejdou se v pondělí na Václavském náměstí v Praze. Papež letos v březnu na cestě do Afriky řekl, že kondomy nejsou jedinou zbraní v boji proti AIDS.

ctudalosti komentare-091102_mČeská televize, Události, komentáře, 2. listopadu 2009, ČT2 22:30

Z víru filmového festivalu Mezipatry k nám do studia přišla Tereza Hendlová. Proč jste letos dali festivalu název 3. světová válka pohlaví? Pořád je to spíš válka než mír?

 

 

ahaonline.cz-091029-vystava jizvy_mAhaonline.cz, 29. října 2009

Jsou odlišní a prošli si kvůli tomu peklem. Provinili se barvou své kůže, sexuální orientací či náboženským vyznáním, a proto je teď »zdobí« jizvy, popáleniny a monokly! Slavné české osobnosti se rozhodly, že upozorní na vzájemnou nesnášenlivost lidí ve společnosti. A díky tomu vznikly unikátní fotografie.

dnartes-091113-port_mDN ARTES, 13. listopadu 2009

'Morrer como Um Homem' considerado o melhor filme em Praga

O júri do Festival de Cinema Mezipatra, em Praga, entregou ao mais recente filme do cineasta português João Pedro Rodrigues, Morrer como Um Homem, o prémio de Melhor Filme.

tvi24-091119-joao_mTVI24.iol.pt, 19. listopadu 2009

«Morrer Como Um Homem» recebeu o prémio de Melhor Filme no Festival Gay e Lésbico de Mezipatra

À terceira longa-metragem, nova distinção para João Pedro Rodrigues. Desde «O Fantasma», que o português não pára de vencer prémios e distinções fora de portas. Desta vez, foi no Festival Gay e Lésbico de Mezipatra, na República Checa.

kdo je queer- odpov mezipatra - statutrn msto brno_1Zuzana Gregorová, brno.cz,15. října 2009

Tradiční dělení na mužský a ženský svět zpochybňuje letošní ročník filmového festivalu Mezipatra. Začíná 23. října v Brně, od 2. listopadu pak v Praze.

Jubilejní 10. ročník přehlídky gay a lesbických filmů se koná s novým podtitulem: queer filmový festival. Proč queer? Toto slovo zahrnuje jak lesby, gaye, bisexuál(k)y a transgender lidi, tak nonkonformní heterosexuál(k)y a osoby, kterým jsou tradiční kategorie těsné, vysvětlují organizátoři. Mezipatra pořádá sdružení STUD Brno ve spolupráci s Brněnským kulturním centrem a v Brně se bude promítat v městských kinech Art a Scala.

regiony24.cz-091104-nadeje_mMetropole.regiony24.cz, Mediafax, 4. listopadu 2009

Premiéru krátkometrážního filmu Naděje od Jana Koblera uvede v premiéře od 21 hodin pražské kino Bio Oko. V rámci předpremiéry byl film poprvé uveden 28. října v brněnském kině Scala jako součást filmového festivalu Mezipatra.

lacultura.cz-091025-podesate_mIva Adamová, LaCultura.cz, 25. října 2009

Právě v těchto dnech probíhá v brněnských kinech Scala a Art Queer fimový festival Mezipatra 2009. Brněnská část končí 31. října, následně se festival přesune do Prahy, kde zaujme místo v kinech Lucerna a Světozor ve dnech 2.-8. listopadu.

Česká televize, Kultura v regionech, 7. 3. 2009:

Brno - Hostem pořadu byl Martin Strachoň, vedoucí produkce festivalu Mezipatra a tématem byla zamítnutá dotace města Brna.

ctkultura v regionech-091017_mČeská televize, Kultura v regionech, 17. října 2009

Vysíláno: neděle 18. 10. 2009v 06:32 ČT24
Téma: Festival Mezipatra aj.

blesk.cz-091019-lejla jizvy_mblesk.cz, 19. října 2009 05:00

Modelka Lejla Abbasová (29) propůjčila své tělo charitě a na záda si nechala v rámci výstavy Česká selekce namalovat ošklivé popáleniny. „Je to zvláštní pocit a to nejsou pravé,“ svěřila Blesku své pocity Lejla.

Znělka 2006

Mezipatra 2006

  • Diváci: 10 500
  • Projekce: 85
  • Doprovodné akce: 26
  • Filmy: 70
  • Web: 26 500 návštěv
  • Ozvěny: Český Těšín

Ocenění 2006